Нетаняху благодари лично на Борисов за "професионалното и цялостно" разследване

"Ако няма силна европейска дипломатическа реакция, Хизбула ще получи имунитет"

Бенямин Нетаняху, сн. Ройтерс

Израелският премиер Бенямин Нетаняху благодари лично на българския си колега Бойко Борисов за "професионалното и цялостно" разследване на атентата на бургаското летище Сарафово.

В телефонен разговор Нетаняху заяви, че резултатите от разследването са ясни и доказват, че ливанската шиитска групировка Хизбула е пряко отговорна за "жестокостта в Бургас". Това, по думите на израелския премиер, е още едно доказателство, че "Иран и неговите агенти водят глобална терористична кампания, която прехвърля граници и континенти".

 

"Надявам се, че европейците ще направят необходимите заключения за истинската същност на Хизбула след това престъпно нападение на европейска земя срещу държава член на Европейския съюз", добави Нетаняху, цитиран от вестник "Джерузалем пост".

 

България официално сподели във вторник обявената от Израел часове след атентата и след това споделена от САЩ версия, че проиранската групировка стои зад атентата в Бургас, като вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че има "обосновано предположение", че идентифицираните лица, които са съпричастни към атаката, са част от военно крило на Хизбула. Българското разследване вече бе оценено високо и от САЩ, които потвърдиха заключенията му.

 

САЩ и Израел подновиха призива към Европейският съюз да признае Хизбула за терористична организация, което ще доведе до санкции и блокиране на сметки, но сред страните членки на съюза няма консенсус по този въпрос. От Европейския съюз съобщиха, че вкарването на групировката в "черния списък" е само една от възможностите. Възможни са политически и дипломатически мерки.

 

В. "Джерузалем пост" коментира, че Хизбула ще спечели имунитет, ако ЕС не я включи в списъка си на терористични организации. Според израелски дипломат Европа трябва да реши дали ще позволи да бъде нападана безнаказано.

 

"Ясно е, че България няма да отговори на нападенията на Хизбула на своята територия, като бомбардира тренировъчните ѝ бази в Ливан. Така че, ако няма силна европейска дипломатическа реакции, Хизбула ще получи имунитет", посочил източникът.

 

Ливанският вестник "Л'ориан льо жур", цитиран от БТА, припомня, че сред страните в Евросъюза все още няма консенсус, като се смята, че Франция има най-много резерви по повод това заклеймяване на Хизбула. Споделят ги също Италия, Кипър и Малта, твърди неназован дипломат от Брюксел, цитиран в статията.

 

Според някои експерти резервите на Париж и Рим са частично свързани с участието на двете държави в ЮНИФИЛ - мироопазващите сили на ООН в Ливан. Освен това "страните от Южна Европа, за разлика от други, виждат и социалната страна на Хизбула, не само военния аспект", посочва Андреа Деси от Института по международни въпроси в Рим.

 

Париж и Берлин споменаха за "съгласуване" на въпроса с европейските си партньори. Рим добави, че ще се ръководи от позициите на г-жа Аштън. Холандия и Великобритания обаче

настояват за "ясно послание" към Хизбула.

 

От 2004 г. Холандия заявява, че Хизбула трябва да бъде включена в черния списък на ЕС. Според Хага заключенията на България потвърждават холандската позиция.

Експертът по борба с тероризма и основател на брюкселския мозъчен тръст Европейски стратегически център за разузнаване и сигурност Клод Монике коментира обаче, че не очаква заключенията от българския доклад за атентата в Сарафово да накарат лидерите на ЕС да определят ливанското движение Хизбула като терористична организация.

 

"Хизбула е част от ливанското правителство. Да бъде наречена терористична организация би ограничило връзките на Франция с Бейрут и би поставило френски обекти и граждани в Ливан в опасност от отмъщение. Българският доклад не променя тази реална политика (realpolitik). Винаги е имало следи и доказателства", заяви Клод Монике, цитиран от "Джерузалем пост".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?