Нетаняху: Израел никога няма да се изтегли от Голанските възвишения

Бенямин Нетаняху

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че неговата страна никога няма да се изтегли от Голанските възвишения, както и че това стратегическо плато по границата със Сирия завинаги ще остане в израелски ръце, предаде Асошиейтед прес.

На церемониално правителствено заседание, проведено в Голан, Нетаняху изрази съмнение, че Сирия някога ще се върне към вида си отпреди опустошителната гражданска война. Той каза, че няма да се противопоставя на дипломатическите опити за стабилизиране на Сирия, стига те да не са за сметка на сигурността на Израел. Въпреки всичко границата няма да се промени и е време светът най-накрая да признае израелския суверенитет върху Голан, допълни Нетаняху.

Израел превзема Голан от Сирия по време на близкоизточната война от 1967 г. и го анексира през 1981 г. Дълго време се смяташе, че израелското изтегляне от там е от ключово значение за постигането на каквото и да било мирно споразумение между Израел и Сирия, посочва Асошиейтед прес.

Ройтерс отбелязва, че декларираната днес от Нетаняху позиция за Голанските възвишения е сигнал към Русия и САЩ, че стратегическото плато трябва да бъде изключено от всякакво споразумение за бъдещето на Сирия.

Израелският премиер, който направи подобно изявление и през 2009 г., съобщи също, че е разговарял вчера по телефона с държавния секретар на САЩ Джон Кери и му е казал, че сигурността на Израел не може да бъде излагана на риск от нито едно споразумение за край на сирийската гражданска война.

Това ще означава, е заявил Нетаняху в разговора, че "в крайна сметка силите на Иран, Хизбула и (групировката "Ислямска държава") ще бъдат изгонени от сирийска територия".

В миналото е имало опити за израелско-сирийски мир с подкрепата на САЩ, като те са се основавали на връщането на Голан, където днес около 23 хиляди израелци живеят заедно с приблизително същия брой араби друзи, които са верни на Дамаск, отбелязва още Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят