Нетаняху обмислял нов мораториум върху строителството на Западния бряг

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обмисля да въведе от януари нов тримесечен мораториум върху строителството в палестинските територии, за да даде тласък на преките мирни преговори с палестинците, съобщава във вторник израелският в. "Маарив".

Освен това според вестника след изтичането и на този тримесечен мораториум в следващите девет месеца строителството щяло да бъде ограничено само до нуждите на "естественото разрастване" на еврейските селища.

Преговорите между израелците и палестинците бяха възобновени на 2 септември във Вашингтон под егидата на САЩ, но бяха прекъснати след като на 26 септември изтече срокът на десетмесечния мораториум върху строителството на еврейски жилища на

Западния бряг. Палестинците настояват за нов мораториум, за да се върнат на масата за преговори.

На 9 октомври Арабската лига даде срок от един месец на Вашингтон да реши спора. Досега Нетаняху отказва да продължи мораториума, заради съпротивата на съюзниците си в дясната управляваща коалиция. Според "Маарив" премиерът правел дискретни опити да ги убеди да подкрепят мораториума.

Друг обмислян от Нетаняху вариант е да привлече в управлението центристката партия Кадима на бившия външен министър Ципи Ливни, която има 29 депутати, на мястото на националистичната дясна партия Израел бейтену на външния министър Авигдор Либерман. Тя има 15 депутати и яростно се противопоставя на ново замразяване на строителството, пише "Маарив".

Според вестника Нетаняху ще оповести подробностите от плана след като парламентът приеме държавния бюджет за 2011 и 2012 г. Той смята да посети Вашингтон след изборите за Конгрес на 2 ноември, за да запознае президента Барак Обама с плана си.

Споделяне

Още от Свят