Нетаняху: ООН проявява лицемерие към Израел

Нетаняху
Бенямин Нетаняху, първият действащ израелски премиер, посетил Австралия, заяви днес, че ООН проявява лицемерие към Израел, нещо, на което по думите му Канбера смело е показвала готовност да се противопостави, съобщи Ройтерс.
 
"Австралия неведнъж смело е показвала готовност да се противопостави на лицемерието на ООН", каза Нетаняху пред репортери в Сидни по време на съвместна пресконференция с австралийския си колега Малкълм Търнбул.
 
Нетаняху заяви, че в основата на израелско-палестинския конфликт лежи "упоритият отказ на палестинците да признаят еврейската държава" и че въпросът със заселническата политика се преекспонира.
 
Той посочи също, че не иска два милиона палестинци да стават граждани на Израел.
Макар да защити категорично Израел, Търнбул заяви, че Австралия винаги е подкрепяла решаване на израелско-палестинския конфликт въз основата на съвместното съществуване на две държави и призова Нетаняху да се върне на масата за преговори с палестинците, които буксуват от 2014 г.
 
Преди това, в авторска статия във вестник "Острелиън", написана специално по случай историческата визита на Нетаняху, Търнбул посочи, че правителството му няма да подкрепя "едностранчиви" резолюции, критикуващи Израел.
 
През декември Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, окачествяваща разширяването на еврейските селища в окупираните земи на Западния бряг и Източен Ерусалим като незаконно.
 
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят