Нетаняху осъди пред Путин засилването на иранското присъствие в Сирия

Нетаняху осъди пред Путин засилването на иранското присъствие в Сирия

Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди пред руския президент Владимир Путин засилването на иранското присъствие в Сирия, окачествявайки го като заплаха за целия свят, предаде Франс прес.

"Иран полага огромни усилия да укрепи присъствието си в Сирия. Това е заплаха за Израел, за Близкия изток и за целия свят", заяви той на среща с Путин в черноморския курорт Сочи.

Нетаняху определи като много важни международните усилия за разгром на джихадистката групировка "Ислямска държава". "Лошото обаче е, че Иран се настанява там, откъдето изчезва победената ИД", отбеляза той.

"Не можем да забравим и за миг, че Иран всекидневно заплашва да унищожи Израел. Той въоръжава терористични организации, спонсорира и лансира терор", заяви израелският премиер, цитиран от Ройтерс.

Иран е на път да контролира Ирак, Йемен и на практика до голяма степен вече упражнява контрол в Ливан, предупреди Нетаняху.

На срещата руският президент даде висока оценка на равнището на сътрудничество с Израел и възможността двете страни да обсъждат всякакви възникващи въпроси. Путин изрази особено задоволство от начина, по който се развиват двустранните отношение и изтъкна, че това в значителна степен се дължи и на израелския премиер.

Наред с Иран, Русия е един от главните съюзници на режима в Дамаск. През септември 2015 г. Москва започна военна интервенция в подкрепа на силите на президента Башар Асад, припомня АФП.

От избухването на войната в Сирия през 2011 г. Израел следи изключително внимателно развоя на събитията при съседката си, стараейки се да не бъде въвлечен в конфликта, а същевременно да си запази правото на прецизни удари по конвои, предназначени за ливанската организация Хизбула, или по позиции на сирийските правителствени сили.

Според високопоставен израелски представители през юли Нетаняху изразил несъгласие с инициираното от САЩ и Русия примирие в Южна Сирия, твърдейки, че то засилва присъствието на Иран.

Предложено от САЩ, Русия и Йордания спиране на бойните действия влезе в сила на 9 юли в провинции Суейда, Дараа и Кунейтра и като цяло то се спазва.

Израел нееднократно е атакувал позиции на сирийската армия (главно в Кунейтра, арена на боеве между режима и бунтовниците) след обстрел на окупираните от еврейската държава Голански възвишения.

Споделяне

Още от Свят