Нетаняху отмени среща с германския външен министър

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отмени планираната за днес среща с германския министър на външните работи Зигмар Габриел, предаде ДПА във вторник. Срещата бе отменена в последния момент.

По-рано днес Нетаняху предупреди Габриел, че няма да разговаря с него, ако той се срещне с представители на две израелски организации, критикуващи действията на правителството.

Двете организации са: "Да нарушим мълчанието" (Breaking the silence) и Израелски информационен център за човешките права в окупираните територии (B'Tselem - The Israeli Information Center for Human Rights in the Occupied Territories). Те критикуват действията на правителството в палестинските територии и документират нарушения на правата на човека.

Първата от двете организации освен това дава възможност на израелски военни, гарантирайки тяхната анонимност, да разказват какво са преживели в армията и да критикуват нейните осъдителни според тях действия, посочва Франс прес.

По-рано днес Габриел бе запитан от журналисти дали ще отмени срещата с представители на двете организации, но той каза, че се надява да се види и с тях, и с Нетаняху. Габриел добави, че ще е жалко, ако израелският премиер откаже срещата с него.

Отменянето на срещата е необичайна спънка пред дипломатическите отношения между Израел и Германия, която е един от най-твърдите европейски поддръжници на израелската държава.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?