Нетаняху отстъпва с 1 място на центристкия си съперник

Израел е на кръстопът и след новите избори

Нетаняху отстъпва с 1 място на центристкия си съперник

Дясната партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху при преброени 90 процента от гласовете на състоялите се вчера парламентарни избори в Израел изостава с едно място в Кнесета (парламента) от основния си конкурент - центристкия блок "Синьо и бяло" на бившия шеф на Генщаба Бени Ганц, съобщи ЦИК на Израел, цитирана от осведомителните агенции.
Към този момент "Синьо и бяло" получава 32 от общо 120 места в Кнесета, а "Ликуд" - 31. На трето място е Обединената арабска листа, която до момента разполага с 13 депутатски мандата. Девет места получава светската дяснонационалистическа партия "Нашият дом Израел" (подкрепяна от рускоезичните израелци) на бившия военен министър Авигдор Либерман.

Двете религиозни партии ШАС и Обединен юдаизъм на тората засега имат съответно 9 и 8 места, десният блок "Ямина" на бившия правосъден министър Аелет Шакед - 7, блокът от леви партии - 6, "Демократическият съюз" - пет места.

В изборите участваха общо 29 партии, но останалите засега не прескачат електоралната бариера от 3,25 процента.

Очаква се окончателните резултати да бъдат обявени на 25 септември, след което според закона президентът Реувен Ривлин ще започне консултации с представители на партиите, избрани в Кнесета. Според техните резултати той ще поръча на един от депутатите да състави новото правителство. По принцип кандидат за премиер е лидерът на партията, получила най-много депутатски места, обаче президентът може да номинира за премиер и политик от друга формация, която не е получила най-много гласове, но е в състояние да сформира коалиция, подкрепена от най-малко 61 депутати (от общо 120).

Първият номиниран за премиер по закон ще разполага с 42 дни да сформира коалиция. Ако не успее, президентът ще възложи тази задача на друг депутат, който ще има 28 дни да състави кабинет. Ако и той не успее, мандатът ще бъде възложен на трети депутат, който ще има две седмици да състави правителство. Ако и третият опит не успее, страната може отново да тръгне към избори.

Държавното радио "Кан" отбеляза, че блокът от центристки и леви партии до момента разполага с 56 места в Кнесета, а блокът на десните и религиозните партии, на които се опира Нетаняху - само с 55. Нито центристите, нито десницата засега не са в състояние да сглобят минимално необходимото за коалиция мнозинство от 61 гласа без подкрепата на партията на Либерман, отбелязва радиото.

Неясният резултат от изборите сам по себе си е унизителен удар за 69-годишният Нетаняху, запазил премиерския пост за рекордно дълъг срок. Освен това резултатът поставя бъдещето му в сериозна опасност: като премиер, той би могъл да запази поста си, дори ако му бъде повдигнато обвинение. Би могъл и да накара съюзниците си да му дадат имунитет. Като министър или депутат обаче би му се наложило да подаде оставка.

Нетаняху ще започне преговори за съставяне на "силно ционистко правителство"

Нетаняху заяви, че ще изчака окончателните резултати и ще започне преговори за съставяне на "силно ционистко правителство", съобщи Ройтерс. Той не обяви победа, нито призна поражение, в реч пред привърженици на неговата дясна партия Ликуд.

"В следващите няколко дни, ние ще започнем преговори за съставяне на силно ционистко правителство", заяви Нетаняху, изключвайки участието на "арабските антиционистки партии" от тези преговори.

"Ние ще водим преговори с възможно най-голям брой партньори, за да избегнем съставянето на опасно антиционистко правителство (...), няма да има и не може да има правителство, което се опира на антиционистките арабски партии, които отричат самото съществуване на Израел като еврейска и демократична държава", добави премиерът, цитиран от Франс прес.

Ганц ще работи за правителство на националното единство

Лидерът на израелската центристка партия "Синьо и бяло" Бени Ганц, главен съперник на премиера Бенямин Нетаняху, заяви, че ще работи за съставяне на правителство на националното единство и похвали успеха на партията си, цитиран от Ройтерс.

"Ще изчакаме окончателните резултати, но както стоят нещата, ние изпълнихме нашата мисия", заяви бившият генерал пред привърженици в Тел Авив. Ганц добави, че Нетаняху "не е успял в мисията си" да спечели пети мандат. Лидерът на "Синьо и бяло" каза също, че вече е започнал преговори с потенциални съюзници, но не спомена партията Ликуд на Нетаняху. "Готов съм да разговарям с всеки", увери Бени Ганц.

Либерман също призова за правителство на националното единство

Лидерът на партията "Нашият дом Израел" Авигдор Либерман също призова за съставяне на правителство на националното единство.

"За нас има само една опция и тя е съставяне на широко либерално правителство на националното единство с участието на "Нашия дом Израел", Ликуд и "Синьо и бяло", заяви Либерман пред свои привърженици в предизборния щаб на партията си в Ерусалим.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят