Нетаняху представи "неоспорими доказателства" за тайна иранска ядрена програма

Техеран се изсмя, Тръмп приветства презентацията, според Могерини тя не доказва, че Иран нарушава споразумението

Нетаняху представи "неоспорими доказателства" за тайна иранска ядрена програма

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му разполага с нови неоспорими доказателства за тайна иранска програма за ядрено оръжие.

Нетаняху, който е яростен критик на споразумението по иранската ядрена програма, сключено през 2015 г., представи пред журналисти в централата на израелските въоръжени сили в Тел Авив и пряко по израелските телевизии "точни копия" на десетки хиляди оригинални ирански документи, получени, по думите му, преди няколко седмици с цената на "невероятен успех в областта на разузнаването", предаде Франс прес.

Става дума за 55 000 страници документи и за 183 диска, съдържащи секретна информация за иранска ядрена програма, наречена "Програма Амад", предаде Асошиейтед прес. Общо материалите са съдържали 100 000 секретни файла, допълва Ройтерс. Израел се е сдобил с тях от подземен ирански обект преди няколко седмици.

Документите на хартия  и в дисковете представляват "нови и неоспорими доказателства за програма за ядрени оръжия, която Иран укрива в продължение на години от очите на международната общност в своите тайни ядрени архиви", заяви Нетаняху.

"Тези документи показват, че въпреки уверенията на иранските лидери, че страната никога не се е стремяла към ядрено оръжие, Иран е излъгал, и то страшно много", добави Нетаняху. Той допълни, че материалите показват, че на Иран не може да се има доверие.

"Иран е планирал на най-високи равнища да продължи да разработва ядрени оръжия", каза Нетаняху.

"От години знаем, че Иран има тайна програма за ядрени оръжия, наречена "Проектът Амад". Ние можем сега да ви докажем, че "Проектът Амад" представлява пълна програма, целяща проектирането, изграждането и тестването на ядрени оръжия", заяви Нетаняху.

"Ние можем също да докажем, че Иран е складирал тайно материали, идващи от "Проекта Амад", за да си послужи с тях в подходящия момент и да разработи ядрени оръжия", добави той.

"Споразумението от 2015 г. предоставя на Иран разчистен път към ядрен арсенал и не засяга въпроса за балистичните дейности на Ислямската република, друго голямо безпокойство за Израел и за международната общност", допълни премиерът и каза, че това е "ужасно споразумение, което никога не е трябвало да бъде сключвано".

Той припомни, че в скоро време американският президент Доналд Тръмп ще вземе решение по въпроса и каза: "Надявам се, че той ще вземе едно добро решение, едно добро решение за САЩ, за Израел и за световния мир."

През уикенда в Израел бе новият американския държавен секретар Майк Помпейо, който обсъди с Нетаняху иранската ядрена програма, предаде Ройтерс. След това той каза: "Ние изпитваме силно безпокойство от опасната ескалация на иранските заплахи към Израел и района." Нетаняху пък каза след срещата с него: "Мисля, че най-голямата заплаха за света и за нашите две страни, и за всички страни е съчетанието на войнстващ ислям с ядрени оръжия и по-специално опитът на Иран да се сдобие с ядрени оръжия."

През уикенда Нетаняху обсъди Иран и с Тръмп, допълва Ройтерс.

Презентацията на Нетаняху бе придружена с излъчване на видеоклипове с изявления на ирански лидери, уверяващи, че Иран не цели да се сдобие с ядрено оръжие. На екран бяха представени и кадри и видеозаписи, за които се предполага, че са на исторически тайни ирански ядрени обекти, предаде Ройтерс.

Иранският отговор

Иранските държавни медии се подиграха с презентацията на Нетаняху и казаха, че това е "пропаганден спектакъл" и че Нетаняху е "прочут със смешните си шоута", предаде Ройтерс.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф отхвърли презентацията на Нетаняху като "предъвкване на стари твърдения".

Реакцията на Тръмп

След изявлението на Нетаняху американският президент похвали презентацията му и я нарече "добра". Той каза, че презентираните документи показват, че Иран е излъгал относно това дали продължава или не да разработва ядрени оръжия, предаде АП.

Президентът каза, че презентацията и други неотдавнашни събития показват, че "Тръмп е бил 100 процента прав за Иран". Той определи поведението на Иран като "просто неприемлива ситуация".  Давайки за пример иранските ракетни тестове, той каза, че "Иран не се въздържа" от такива дейности.

Тръмп обаче отказа да заяви дали ще изтегли страната си от ядрената сделка от 2015 г. Той каза само, че ако това стане, то той може да продължи да преговаря за "истинско споразумение".

Отделно Белият дом заяви, че информацията, представена от Израел за иранската ядрена програма, предоставя "нови и завладяващи вниманието детайли" относно усилията на Техеран да разработи "пренасяно с ракети ядрено оръжие".

"Тези факти съвпадат с онова, което САЩ вече знаят от доста време - Иран има силна, незаконна програма за ядрени оръжия, която той се опита и не успя са скрие от света и от собствения си народ", се казва в официалното изявление на Белия дом.

ЕС: Изявлението не показва, че Иран понастоящем нарушава споразумението

Дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини заяви, че последните твърдения на израелския премиер за Техеран не показват, че Иран понастоящем нарушава споразумението от 2015 г., предаде Асошиейтед прес.

"Онова, което видях от първите съобщения, е, че премиерът Нетаняху не поставя под въпрос иранското спазване" на сделката, каза Могерини.

Тя настоя, че преди всичко Международната агенция за атомна енергия трябва да направи оценка дали Иран се придържа към споразумението, защото МААЕ е единствената безпристрастна международна организация, която е натоварена със задачата да наблюдава спазването на иранските ядрени ангажименти.

Говорител на британското правителство пък заяви, че Великобритания никога не е била наивна относно иранската ядрена програма, предаде Ройтерс.

"Никога не сме били наивни относно Иран и ядрените му намерения. Ето защо инспекционният режим на МААЕ, договорен като част от иранската ядрена сделка, е един от най-пространните и силни в историята на международните договори", каза говорителят.

"Той си остава начин от първостепенно значение за независима проверка, че Иран се придържа към сделката и че иранската ядрена програма е изцяло за мирни цели", допълни той.

Международната агенция за атомна енергия днес повтори, че не разполага "с никаква достоверна индикация, че Иран е развивал дейности за сдобиване с ядрено устройство след 2009 г."

Говорител на агенцията заяви, че управителният съвет на МААЕ е обявил, че е приключил проучването си на този въпрос след доклада от декември 2015 г.

Париж: Разкритията подсилват меродавността на споразумението

Френското външно министерство заяви днес, че представените от Израел материали подсилват меродавността на иранското ядрено споразумение, предаде Франс прес.

"Меродавността на споразумението се подсилва от представените от Израел материали: споразумението забранява всякакви дейности, свързани с разработване на ядрено оръжие, а въведеният от споразумението режим на инспекции от Международната агенция за атомна енергия е един от най-обхватните и най-солидните в историята на ядреното неразпространение", заяви говорителката на френското дипломатическо ведомство Аниес фон дер Мюл.

"Представената от Израел нова информация може и да потвърди необходимостта от по-дългосрочни гаранции за иранската ядрена програма, както предложи президентът на Републиката" Еманюел Макрон, добави говорителката.

"Информацията от Израел трябва да се проучи щателно. Първоначалният ѝ анализ обаче потвърждава, че част от иранската ядрена програма, както Франция и партньорите ѝ отбелязаха още при първите разкрития през лятото на 2002 г., не е имала граждански цели", каза говорителката.

Именно тази констатация доведе до договарянето през 2015 г. на споразумението между Иран и шестте големи сили (САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия), подчерта говорителката на френското външно министерство.

Помпейо: Информацията е автентична, Иран е лъгал

Информациите, разкрити от Израел за тайна иранска програма за ядрено оръжие са "автентични", заяви американският държавен секретар Майк Помпейо, ръководил допреди седмица ЦРУ, предаде Франс прес.

"Зная, че има хора, които казват, че тези документи не са автентични. Мога да ви потвърдя, че тези документи са истински, че са автентични", заяви Помпейо пред журналисти, придружаващи го на връщане от обиколката му из Близкия изток.

"Знаехме за този материал от известно време и, разбира се, го дискутирахме в неделя, когато бяхме заедно", обясни държавният секретар.

Помолен да отговори дали е бил в течение от години за съществуването на тази тайна програма, наречена "Проект Амад", Помпейо отвърна: "Това е отчасти вярно. Съществуването на програмата "Амад" приключи в края на декември 2003 г.- януари 2004 г. и  е вярно да се твърди, че ние знаехме за нея от известно време".

"Но има хиляди нови документи и нови информации. Ние сме в процес на тяхното анализиране и има много работа за вършене, за да оценим мащабите и обхвата на това", каза той.

Помпейо заяви, че ще остави на юристите да преценят дали Иран е нарушил споразумението по ядрената си програма, сключено през 2015 г.

Той заяви, че иранските документи, с които се е сдобил Израел, показват, че Иран е лъгал за целите, които е преследвал с ядрената си програма и това подкопава ядрената сделка от 2015 г.

По думите му документите показват, че Иран е имал тайна ядрена оръжейна програма от години, докато е отричал да е разработвал ядрени оръжия. Държавният секретар каза, че иранците са излъгали шестте страни, преговаряли по иранската ядрена сделка. Това означава, че "сделката не е била изградена на основите на честността или прозрачност. Тя е била  изградена на основата на иранските лъжи".

Според експерти по разузнаването и дипломати обаче както изглежда Нетаняху не е представил убедителни доказателства, показващи, че Иран нарушава ядрената сделка, въпреки че той може да е подпомогнал каузата на твърдолинейните представители на администрацията на Тръмп, които искат ядрената сделка на бъде отменена, отбелязва Ройтерс.

Повечето от предполагаемите доказателства, представени от Нетаняху, датираха от периода преди 2015 г., когато бе подписано споразумението, въпреки че Нетаняху каза, че Иран е съхранил важни файлове за ядрената технология оттогава и че продължава да добавя познания  в областта на ядрените оръжия, отбелязва Ройтерс.

Израелски експерт: Стари данни, които не доказват нарушения на ядреното споразумение

Разкритите от израелския премиер Бенямин Нетаняху ирански ядрени документи не доказват, че Техеран е нарушил ядреното споразумение от 2015 г. Това заяви във вторник бившият шеф на израелската атомна агенция Узи Ейлам, цитиран от ДПА.

"Всичко казано от Нетаняху в презентацията му са стари данни и не съдържа доказателства, че иранците не спазват споразумението", каза Ейлам.

"Единствената новина е, че нашите разузнавателни служби, може би Мосад, са успели да се сдобият с много подробни документи и да ги донесат в Израел", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?