Нетаняху пропусна крайния срок да състави правителство, бъдещето му в политиката под въпрос

Бенямин Нетаняху

Израелският премиер Бенямин Нетаняху пропусна крайния срок да състави ново коалиционно правителство. Срокът изтече в полунощ, предаде Ройтерс.

Провалът му да постигне споразумение прави възможно партията на Нетаняху "Ликуд" за пръв път от 12 години да бъде изтласкана в опозиция.

Сега топката отново отива у израелския президент Реувен Ривлин, който малко след полунощ обяви, че днес ще влезе в контакт с всички 13 парламентарно представени израелски партии, за да обсъдят "продължаване на процеса по съставяне на правителство".

Очаква се в следващите дни Ривлин да даде на някой от опонентите на Нетаняху възможност да състави алтернативно коалиционно управление. Ако всичко това приключи без успех, то Израел ще трябва наесен да отиде на поредните избори - петите подред само за малко повече от две години.

Тази ситуация на несигурност обаче не означава, че Нетаняху веднага ще бъде отстранен от премиерския пост. Но сега изведнъж той е изправен пред сериозна заплаха за дългогодишното си управление, точно когато процесът за корупция срещу него навлиза в решителна фаза. През последните седмици, въпреки сериозните си идеологически различия, опонентите му започнаха да водят неофициални разговори за полагане на основите за споразумение за подялба на властта.

Нетаняху се мъчеше да сглоби парламентарно мнозинство след изборите на 23 март, когато за четвърти пореден път през последните две години избори доведоха до политически блокаж. Въпреки многократните срещи с много от съперниците си и безпрецедентното протягане на ръка към лидера на малка арабска ислямистка партия, премиерът пак не можа да постигне споразумение.

Ривлин връчи на Нетаняху мандат да състави правителство, след като миналия месец 52 депутати подкрепиха кандидатурата му за премиер. Това не беше достатъчно за мнозинство, но беше най-големият брой парламентаристи, застанали зад който и да е от партийните лидери.

Опозиционният лидер Яир Лапид, който получи подкрепата на 45 депутати, сега изглежда като най-вероятният кандидат да получи възможност да състави правителство.

Нафтали Бенет, водач на малката религиозна националистическа партия "Ямина" също е сред възможните варианти. Бенет, който е бивш съюзник на Нетаняху, впоследствие обърнал се срещу него, има само седем места в парламента, но той се очерта като нещо като балансьор и изглежда, че разполага с гласовете, нужни на Лапид да си осигури парламентарно мнозинство.

Лапид заяви, че е готов да сподели премиерския пост с Бенет, като двамата се сменят на ротационен принцип на него, а първи длъжността да заеме Бенет. Засега обаче няма твърди договорености между двамата.

В кратко изявление партията на Нетаняху "Ликуд" обвини Бенет за провала на министър-председателя.

"Заради отказа на Бенет да се ангажира с дясно управление, нещо, което със сигурност щеше да доведе до съставянето на правителство заедно с други членове на Кнесета, премиерът Нетаняху върна мандата на президента", се казва в позицията.

Министърът на отбраната Бени Ганц, лидер на центристката партия "Синьо и бяло", призова опонентите на Нетаняху да се обединят около Лапид.

Нетаняху се превърна в поляризираща фигура в израелската политика. Всеки от последните четири избора беше разглеждан като референдум за или против управлението му. Повечето от проблемите му да състави правителство се дължаха на пречки, създавани от негови бивши съюзници от собствения му религиозно-националистически политически спектър.

Ако противниците му не успят да съставят правителство, той още остане на поста си до следващите избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?