Нетаняху усеща голяма промяна в политическата линия на САЩ при Тръмп

Нетаняху усеща голяма промяна в политическата линия на САЩ при Тръмп

Усещаме голяма промяна в политическата линия на САЩ след идването на власт на президента Доналд Тръмп, заяви на среща с министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис в Ерусалим израелският премиер Бенямин Нетаняху, съобщиха ДПА и Франс прес.

Нетаняху приветства "добре дошлата промяна" в близкоизточната политика на САЩ след избирането на Тръмп за президент.

Израел е особено доволен от "съвсем ясните и откровени думи" на Доналд Тръмп и Джеймс Матис срещу Иран и "дестабилизиращите му действия" в Близкия изток, заяви Нетаняху.

Той спомена възможността за създаване на общ фронт на САЩ, Израел и арабски държави срещу Иран и радикалната групировка "Ислямска държава".

"Има големи възможности пред нас, защото много наши арабски съседи разбират", че са изправени пред същите заплахи, каза израелският премиер.

Матис изрази същото мнение малко по-рано на пресконференция в израелското министерство на отбраната.

"Нашият съюз с Израел е крайъгълен камък на по-голяма структура за сигурност, която включва сътрудничеството с Египет, Йордания, Саудитска Арабия и страните от Залива", заяви той.

На въпрос какви са намеренията на администрацията на САЩ за иранското ядрено споразумение, което Тръмп определя като "глупаво", Матис избегна да коментира по същество.

"САЩ са подписали това споразумение и то продължава да се прилага", каза единствено той.
Това в никакъв случай не извинява Иран за другите му действия в регион, включително в Йемен и Сирия, подчерта министърът на отбраната на САЩ.

Доналд Тръмп нареди да се преразгледа споразумението, за да се установи как се отразява замразяването на санкциите срещу Иран на националната сигурност на САЩ.

Споделяне

Още от Свят