Нетипично за лятото поскъпват храни и зеленчуци

Нетипично за лятото поскъпват храни и зеленчуци

През юли - август тази година се наблюдава обща тенденция на поскъпване на основните хранителни стоки, като повишението на цените, особено на зеленчуците, е нетипично за лятото. Това сочи индексът на тържищните цени, обявен от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Показателят през август е бил с около 9% над нивото от същия месец на 2011 г.

Хранителните стоки, особено зеленчуците, поскъпват нетипично това лято, смятат от Комисията и обясняват това с неблагоприятните климатични условия и повишението на цените на енергийните източници.

 

С изключение на зрелия чесън, всички останали зеленчуци са по-скъпи спрямо август 2011 година, като полските и оранжерийните домати са поскъпнали двойно - със 100%, а краставиците – с около 70%.

 

“Едно наистина нетипично за лятото поскъпване при зеленчуците. Единственото обяснение, което може да се даде на този етап е изключително горещото и сухо лято, поради което е възможно зеленчукопроизводителите да са претърпели големи загуби на продукция и брак. Така че се е наложило да компенсират с по-високи цени”, коментира Николай Вълканов от Института за пазарна икономика, цитиран от БНР.

 

През август леко са поскъпнали захарта, варивата и някои меса в сравнение с юли. Малко по-евтини са малотрайните колбаси, а цените на ориза, скумрията, пилето и каймата са се запазили. Прогнозата на икономиста Николай Вълканов e, че основните стоки няма да поскъпват повече.

 

“Ще се задържат по-скоро на тези нива. Eдва ли ще поскъпват повече основните стоки като: месо, млечни произведения, хляб. В по-дългосрочен план обаче е възможно в рамките на година - година и половина да наблюдаваме по-високи цени при месото и млечните произведения, тъй като горе-долу това е времевият лаг, който отнема поскъпването на фуражите да се пренесe в крайната цена. Нещата не са чак толкова трагични. Освен това при една по-добра реколта през следващата година цените ще се успокоят и постепенно ще слязат надолу”, каза още Вълканов.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?