Нетната миграция от ЕС към Великобритания е спаднала

Нетната миграция от ЕС към Великобритания е спаднала

Нетната миграция от ЕС към Великобритания е намаляла до 90 000 души за период от една година, приключил през септември. Това е първият спад на показателя под 100 000 от пет години, отбелязва ДПА.

Спадът се дължи на това, че по-малко граждани на ЕС са пристигнали във Великобритания, а повече са напуснали страната, което отразява тенденция, свързана с решението на британците да напуснат ЕС, взето на референдум през юни 2016 година, посочи британската статистическа служба.

Като се погледнат базовите цифри, можем да видим, че нетната миграция от ЕС е намаляла, тъй като са пристигнали по-малко граждани на ЕС, особено идващите да търсят работа във Великобритания, а броят на напускащите е нараснал, каза Никола Уайт, която ръководи отдела за международната миграция в национална статистика.

Нетната миграция от ЕС се е върнала към равнищата от 2012 година, каза Уайт.

Брекзитът може да е оказал влияние върху решението на хората да дойдат или да си отидат от Великобритания, решението на хората да мигрират е сложно и може да е повлияно от много различни причини, каза тя.

Около 220 000 граждани на ЕС са пристигнали във Великобритания за 12-те месеца до септември, което е с 47 000 по-малко спрямо предходната година, а броят на хората, напуснали страната, е достигнал 130 000 - най-много от 2008 година.

Общата нетна миграция във Великобритания е била 244 000 души за разглеждания период или с 27 000 по-малко спрямо предходните 12 месеца. Миграцията от страни извън ЕС се е повишила с 40 000 до 205 000, посочва статистическата служба.

Британската министър-председателка Тереза Мей обеща да намали годишната нетна миграция до под 100 000 души, орязвайки правата на европейските граждани във Великобритания след Брекзита и ограничавайки имиграцията от страни извън ЕС, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Европа