Нетната миграция във Великобритания спада, идващите от България и Румъния нарастват

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нетната миграция във Великобритания за една година до септември 2016-а е 273 000, отбелязвайки спад от 49 000 на годишна основа и най-ниско равнище от над две години. Това сочат публикувани в четвъртък официални данни, цитирани от Ройтерс.

Британската Национална статистическа служба съобщи, че нетната миграция на граждани на Европейския съюз през този период - първия, включващ трите месеца след юнския вот за напускане на ЕС - е 165 000. Това е с 6000 по-малко спрямо предходната отчетна година.

Броят на имигрантите е намалял до 596 000, от които над половината от ЕС, а емигрантите са се увеличили до 323 000, сочи днешната статистика, цитирана и от електронното издание на в. "Дейли мейл".

Макар да има значителен спад на дългосрочната миграция от ЕС (понижение има и при студентите), е отчетен рекорден брой на дошлите от Румъния и България, отбелязва вестникът.

Никола Уайт, оглавяващ отдела по международна миграция в британския статистически институт, коментира: "Макар да наблюдаваме спад на нетната миграция на граждани от ЕС-8 (осемте страни, присъединили се към ЕС през 2004-а: Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словения и Словакия - бел. ред.), продължава да се увеличава имиграцията от Румъния и България, така че е твърде рано да се каже как се е отразил резултатът от референдума върху дългосрочната международна миграция".

Броят на българите и румънците, пристигнали във Великобритания през разглежданата година (септември 2015 - септември 2016 - бел. ред.), е скочил с 19 000 до 72 000, посочва електронното издание на в. "Сън".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа