Неточните данни за вноса и растежа ще бъдат ревизирани

Статистическият институт и митниците са обсъдили разминаванията

Неточните данни за вноса и растежа ще бъдат ревизирани

Проблем със статистическите данни за вноса и брутния вътрешен продукт има, но той ще бъде решен с предстоящите ревизии. Не става дума обаче за манипулиране на данните, а за нови процедури на отчитане.

Това става ясно от съвместно прессъобщение на Националния статистически институт (НСИ) и Агенция "Митници", които са обсъдили на специална среща данните за вноса през 2019 г. Информацията идва пет дни, след като БСП алармира от парламентарната трибуна, че има много сериозни разминавания в данните за вноса, а оттам – вероятно и в отчетения икономически растеж за 2019 г. Левицата дори обвини управляващите в "манипулация" на статистиката. Икономисти пък коментираха пред Mediapool, че са забелязали неконсистентност в данните и поискаха институциите да обяснят какъв е проблемът.

Във вторник от НСИ и Агенция "Митници" категорично отрекоха данните да са манипулирани, но действително има неотчетен внос.

В петък Румен Гечев сигнализира, че в данните за платежния баланс се вижда огромен неотчетен внос предимно от петролни продукти в рамките на около 2 млрд. евро, който би довел до намаляване на стойността на растежа за 2019 г. до около 0.8-1% от БВП. Депутатът цитира прессъобщение на БНБ, в което се говори за рекорден размер на грешки и пропуски в данните платежния баланс – 3.3 млрд. евро. "Като преоценим растежа, който декларира правителството "Борисов", от 3.3%, с тези минус 4 млрд., фактически растежът е 0.8-0.9%", изчисли депутатът.

От обясненията на НСИ и митниците става ясно, че неточностите в експресните данни се дължат на нови процедури по отчитане.

"Във връзка с новото съюзно митническо законодателство, от януари 2019 г. вносителите на определени борсови стоки, включително нефтопродукти, подават два вида митнически декларации – опростена и допълнителна. Разликата във времето на подаване на двете декларации е над месец (а понякога и повече), като НСИ използва само окончателните данни. Това означава, че внос, осъществен например в края на май, ще бъде отчетен статистически окончателно през юли", посочват двете институции.

"За нуждите на статистиката всеки месец НСИ изтегля данни от информационната система на Агенция "Митници". Поради разминаването в графика на НСИ (изтеглянето се извършва до 28 дни след края на периода) с този на АМ, в тези масиви не се съдържат данните от допълнителните декларации. Данните за всички тримесечия се ревизират едва след края на годината. Това е и причината за разликите във вноса в тримесечната статистика за БВП", допълват от НСИ и митниците.

От прессъобщението става ясно, че на 5 март ще се публикуват предварителните данни за БВП за 2019 г., а на 19 октомври - ревизирани окончателни данни за 2019 година.

"Агенция "Митници" и Националният статистически институт ще обсъдят технологията на обмен на данните между двете институции, като целта е да се потърсят решения за оптимизиране на процеса", обещават двете ведомства.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес