Нецензурна тирада срещу Путин в грузинска телевизия разгневи Москва

Гиоргий Габуния

На фона на продължаващите почти три седмици протестни акции в Грузия, избухнали след появата на руския депутат Сергей Гаврилов в грузинския парламент, в страната се развихри нов скандал.

В епицентъра му е една от най-големите грузински телевизионни компании - "Рустави 2". Нейният водещ Георгий Габуния започна неделното издание на предаването си с гневна тирада и нецензурен език срещу руския президент Владимир Путин и руснаците.

Представителите на властта един след друг обвиниха телевизията в провокация и още същата нощ пред сградата ѝ се събраха протестиращи. Те се разотидоха чак сутринта, настоявайки властите да започнат разследване срещу водещия. Протестиращите поискаха не само той да бъде уволнен, но и оставката на генералния директор на телевизията Ника Гварамия.

Гварамия се извини в ефир, но определи нападките спрямо телевизията като пряк опит за завземането ѝ.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков окачестви като "голям позор за грузинците" "абсолютно неприемливото" поведението на водещия от "Рустави-2", оскърбил грубо в ефир президента на Русия, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Песков отбеляза факта, че цялото ръководство на Грузия - президентът, премиерът, парламентаристи и председателят на парламента - решително са заклеймили журналиста Гиорги Габуния. Говорителят обаче добави, че напоследък в Грузия се ширят русофобски изблици, което според него е последица от "нежеланието или неспособността на държавата" да обуздае екстремистите.

Проправителственият руски телевизионен водещ Владимир Соловьов заяви, цитиран от "Московский комосмолец", че казаното по адрес на Путин не е провокация на отделен журналист, а е позиция на "Рустави 2" и несъмнено на официалните власти в Грузия. По думите на Соловьов след тази "мерзост по грузинска телевизия" трябва да се помисли за ограничаване на достъпа на грузински стоки до руските пазари.

Антируската атака на водещия от най-голямата грузинска телевизия става в момент на ескалиращо напрежение между Москва и Тбилиси.

Георги Габуния заяви следното в ефир: "Искам да поздравя нашия велик приятел, руския президент - Владимир Путин. Вовочка, курво, кучешко говно, морж гнусен. На красивата ни Земя няма място за такова ужасно същество, такъв изрод като теб. Ти, миризлив нашественик. Майната ти, Володя. Иди на майната си заедно с твоите роби. Да ти е*а майката. О, майка ти е мъртва? О, колко жалко! О, не говори! Тя ще гори в ада с теб и баща ти. Да ви се изс*ра на гробовете. Амин!".

Грузинският премиер Мамука Бактадзе осъди поведението на водещия, заявявайки, че това е "война на провокатори срещу собствената им страна, мръсна и отвратителна игра със сигурността на държавата и гражданите ѝ".

Грузинската опозиция също осъди думите на Габуния в "Рустави-2". Бившият президент Михаил Саакашвили каза, че грузинските медии не трябва да подражават на "истеричните руски медии".

"Истината е на наша страна и истината трябва да се представя в цивилизована форма", заяви той.

Миналия месец протестиращи в Тбилиси се опитаха да щурмуват парламента, гневни на руски депутат, който произнесе реч седнал на мястото на председателя на грузинския парламент.

Сергей Гаврилов спешно напусна Грузия, преди там да избухнат сблъсъци, при които близо 240 души пострадаха, отбелязва Би Би Си.

Реакцията на Москва беше, че на 21 юни Путин разпореди временна забрана на директните полети до Грузия от 8 юли, както и ограничения върху вноса на вино от Грузия и съвет към руските туристи да не ходят в Грузия, а намиращите се там да се върнат.

Много грузинци са недоволни, че Русия продължава да поддържа сериозно военно присъствие в два грузински региона, които тя завзе през 2008 г. - Южна Осетия и Абхазия.

Електронното издание Вести.ру цитира руския министър на транспорта Евгений Дитрих, според когото финансовите щети за руските авиопревозвачи заради забраната за полетите ще възлязат на около три милиарда рубли (близо 42 млн. евро), в която сума влизат преките щети и част от пропуснатите ползи. По думите на министъра понастоящем в Грузия има около 4500 руски туристи, които не са се съгласили да прекратят предсрочно ваканцията си и вероятно ще се върнат в Русия по друг начин.

Руският в. "Комерсант" напомня, че през август 2010 г. Русия възобнови прекия въздушен трафик с Грузия след двегодишно прекъсване заради войната за Южна Осетия през лятото на 2008 г. и решението на Москва да признае грузинските територии Абхазия и Южна Осетия за независими държави. През есента на 2014 г. бе открита пряка линия Москва-Тбилиси и постепенно бяха възобновени полетите на руски и грузински авиокомпании до различни летища в двете страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят