Неуспехът на "Октопод" може да доведе до политическа нестабилност

Има основание да се смята, че неуспехът на операция "Октопод" може да доведе до политическа нестабилност, заяви в неделя депутатът от Синята коалиция и бивш шеф на разузнаването Димо Гяуров. Пред БНР той коментира, че може да се окаже, че тази и подобни на нея акции "имат по-скоро политически измерения, отколкото чисто криминални, и вероятно това обяснява нежеланието или страха на държавата да се пребори с явлението и с тези конкретни лица през последните години".

"Имаше твърдения, по-скоро слухове, може би и оперативни данни за известна дейност на това въпросно лице и на хората около него още преди десетина години", добави той.

Според прокуратурата организираната престъпна група, като чийто лидер е обвинен бившият съветник в ДАНС Алексей Петров - Трактора, е действала от 1997 г. досега.

"Аз лично не знам дали господинът е бил щатен офицер", каза Димо Гяуров. "Доколкото на мен ми е известно, той е по-скоро сътрудник, което на нормален разговорен език означава доносник. С други думи, в НСС той е бил доносник и е очаквано, че той ще донася за дейностите на криминалния контингент. Защо така е решено, кой е решил това не знам. Но по - важен е въпросът дали всъщност от него има някакви сведения, дали има някакви оперативни материали, защото ако няма, това е сигурно доказателство, че лицето е било направено сътрудник не за друго,не за да помага по някакъв начин на правораздавателната система, а за да му бъде опънат чадър. Нещо, което аз съм наблюдавал много пъти и от документите от Държавна сигурност, и от документи, свързани с дейността на МВР", каза Димо Гяуров.

"За съжаление това е стара, добре установена практика от времето на Държавна сигурност, която доскоро продължаваше да съществува в отделни структури на МВР", добави той.

Димо Гяуров припомни, че Алексей Петров "е пребивавал за един много дълъг период от време без каквото и да е основание" и в ДАНС.

По думите му "още в края на мандата на СДС имаше някакви данни, че това лице би могло да бъде интересно, не знам дали е имало доказателства и дали е имало основание за проявяване на интерес", отбеляза той.

В петък Софийският градски съд уважи искането на прокуратурата за постоянен арест на Алексей Петров и още шестима от 14-те задържани при операция "Октопод". Съдът посочи, че предоставените доказателства не са достатъчно прецизни, но са достатъчни за ранния етап на разследването.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи в събота, че изнесените от Алексей Петров папки от службите съдържат информация, която би могла да доведе дори до дестабилизирането на държавата.

Тя е била използвана както за рекет на бизнеса, така и в икономически, политически и спекулативен смисъл. Иззетите при обиските в басейн "Спартак" и частните домове на задържаните при операцията документи съдържат класифицирана информация, чието място категорично не е било там, заяви министър Цветанов.

Той поясни, че натрупаният през годините финансов ресурс е позволил "Октоподът" да се разпростре нагло във всички сфери на икономиката.

Освен бившата барета и съветник в ДАНС, в ареста са Николай Велков, братята Пламен и Йордан Стоянови, Марчело Джотолов, Момчил Кръстев и Антон Петров-Хамстера.

Впечатлен съм от решението на съда за мерките за неотклонение спрямо задържаните, коментира още Цветанов, след което отряза и първите филизи на лозята на Тодор Батков край Любимец и огледа затворения заради наводнение за леки автомобили пункт с Турция Капитан Андреево.

Депутатът от БСП Антон Кутев от своя страна се изказа скептично за изхода на операция "Октопод". Какви са тия "догадки" и "странни полицейски действия, при които първо се обявяват по медиите, а после се извършват", запита риторично той в неделя пред БНР. "Аз мисля, че до нестабилност в държавата ще се стигне задължително, но не покрай Алексей Петров", коментира той. "Проблемът ще дойде от грешната здравна реформа, защото там се извъди текучество в момента и там са огромните проблеми. Проблемът ще дойде от абсолютно нескопосания финансов министър и чак на последно място подобни ченгеджийски работи. Те временно ще отклоняват вниманието от това, което се случва реално, но това не може да продължи дълго", каза още Антон Кутев.

Лидерът на РЗС Яне Янев, чиято партия е считана за проект на ДАНС и по-специално на хора около Алексей Петров, отново увери, че РЗС е "проект на българските граждани".

Криминалният преход се изроди и в момента виждаме разчистване на мутренски сметки на върха на държавата, коментира Янев.

Според него първият човек, който трябва да се разпита по случая Алексей Петров, е Бойко Борисов, с когото са имали взаимоотношения.

Никога не съм имал нищо общо с делата на Алексей Петров и неговите партньори, декларира Яне Янев. Аз не крия, че имам връзки с Израел, включително и с външния министър Либерман. А дали Петров има някакви връзки с фигури в Израел аз не знам, допълни лидерът на РЗС по повод информация, публикувана в Mediapool, че българските служби са получили данни от Тел Авив и Лондон за интензивни контакти на Алексей Петров със скандалния бизнесмен Майкъл Чорни.

Споделяне

Още по темата

Още от България