Неуспели кандидати искат отмяна на втория тур на президентските избори в Египет

Кандидати, отпаднали от предизборната надпревара в Египет, искат временно да бъде отменен вторият кръг на изборите, искат от него да бъде изключен бившият премиер Ахмед Шафик и да бъде създаден президентски съвет, предаде ИТАР-ТАСС във вторник.

Това споразумение е било постигнато вчера на среща на кандидата на "Мюсюлманските братя" Мохамед Морси, който трябва да се яви на втория тур срещу Шафик, и отпадналите от надпреварата двама кандидати - Абдул-Монейм Абул Фотух и Хамдин Сабахи.

Тримата смятат, че сваленият режим продължава да управлява страната и държи в ръцете си изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Доказателство за това те виждат в съдебния процес срещу бившия президент Хосни Мубарак, който бе осъден на доживотен затвор за убийствата на демонстранти в антиправителствените протести по време на революцията. Тримата политици поискаха Мубарак и неговите функционери отново да бъдат съдени от революционни съдилища, които да бъдат създадени с решение на парламента.

Те искат по отношение на последния египетски премиер да се приложи законът за политическа изолация. На първия тур от изборите Шафик зае второ място, но разликата между Морси, който излезе начело, и него е минимална. Докато законът за изолацията, забраняващ на висши служители на режима на Мубарак, да заемат важни ръководни постове, не бъде приложен, трябва да се отложи и провеждането на втория тур на президентстките избори, настояват неуспелите кандидати.

Морси, Фотух и Сабахи са призовали привържениците си да излязат днес на поредното "шествие на милионите" с цел отстраняване на Шафик от президентската надпревара и за да изразят несъгласието си с присъдата на Мубарак.

Управляващите в Египет военни отхвърлиха идея за създаване на президентски съвет, за какъвто настояват нереализиралите се политици..

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?