Неуспелият атентатор от "Таймс скуеър" получи десет обвинения

Файсал Шахзад, който на 1 май се опита да извърши бомбен атентат на "Таймс скуеър" в Ню Йорк, получи десет обвинения, включително за опит за използване на оръжие за масово унищожение и опит за извършване на терористичен акт, предадоха световните агенции. Ако бъде признат за виновен, 30-годишният мъж от пакистански произход може да бъде осъден на доживотен затвор.

"Фактите, посочени в обвинителния акт, показват, че пакистанските талибани са помогнали на Файсал Шахзад да извърши опита за нападение на американска земя", каза министърът на правосъдието на САЩ Ерик Холдър. По думите му Америка е избегнала сериозни жертви при този опит за атентат, но случилото се "ни напомня, че сме изправени пред развиваща се заплаха, срещу която трябва да продължим да се борим с всички налични за правителството средства".

Според обвинението Шахзад е бил обучаван в боравене с експлозиви в Пакистан през декември 2009 г. от инструктори, свързани с групировката "Техрик е талибан". Посочва се също, че той е получил близо 5000 долара в брой в Масачузетс на 25 февруари 2010 г. от друг заговорник в Пакистан, за когото разбрал, че работи за "Техрик е талибан", а на 10 април получил още 7000 долара в Ронконкома, щата Ню Йорк, от същия източник.

Споделяне

Още от Свят