Неуспешен край на търсенето на изчезналия самолет с футболиста Емилиано Сала

Молитвите за спасение на Сала не помогнаха, сн. ЕПА/БГНЕС

Търсенето на изчезналия частен самолет с футболиста на "Кардиф"  Емилиано Сала и пилота на машината бе обявено официално за приключено в четвъртък, след като спасителите не успяха да ги открият.

Самолетът с 28-годишния аржентински нападател на борда изчезна от радарите край остров Гърнзи в понеделник. Три дни по-късно властите взеха решение да прекратят операцията по издирването на машината, въпреки настояванията на семейството и сестрата на Емилиано – Романа, операцията да продължи, предаде ББС.

Трудното решение за края на издирването е взето, след като е направен анализ на спасителната екипировка, с която е разполагал частния самолет, и е преценено, че няма шанс футболистът и пилотът да са се спасили. 

Представителят на крайбрежната полиция на остров Гърнзи кап. Дейвид Бейкър коментира, че разбира напълно настояването на семейството на Сала да се продължи акцията по търсенето му, но "аз съм абсолютно убеден, че ние не бихме могли да направим нищо повече".

"Моля, моля, моля не спирайте търсенето. За нас той е още жив. Трудно е да изразим чувствата си в момента, всичко наистина е много трудно", каза Романа Сала.

Кап. Бейкър обяснява, че самолетът е изгубил контакт с радарите на височина от 700 метра над водата, която пък е с дълбочината е 100 метра и при претърсването на региона в много широк диапазон не е открита и следа от самолета, пилота или пътника.

Сала стана рекорден трансфер на "Кардиф" от играещия в първа лига френски клуб "Нант" срещу 15 млн. паунда (17 млн. евро). Това се случи миналата седмица, а Сала се върна в Нант за прощална среща със съотборниците си преди да се присъедини към новия си отбор в столицата на Уелс.

На връщане той наема едномоторен самолет, който изчезва от радарите, следящи въздушното движение, край остров Гърнзи. От борда на машината той изпраща до семейството си гласово съобщение през УотсАп (WhatsApp), в което казва: "Аз съм на самолет, който изглежда ще се разпадне на парчета" и допълва, че е "много изплашен".

Фенове на "Нант" и  граждани на френския град се молеха за щастлива развръзка за аржентинския футболист, но това не се случи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?