Неуспешен опит на БСП и ДПС да затворят сметището в Суходол през кабинета

Неуспешен опит на БСП и ДПС да затворят сметището в Суходол през кабинета

Без да фигурира в дневния ред на правителството, БСП и ДПС вкараха в последния момент за обсъждане на следобедното заседание на кабинета в петък затварянето на сметището в Суходол. Това обаче вбеси коалиционните им партньори от НДСВ и законопроектът за управлението на отпадъците в София бе отложен за следващата седмица.

Проектът, който предвижда закриването на сметището не по-късно от 1 януари 2010 г., бе внесен от министрите на околната среда и водите Джевдет Чакъров (ДПС), на здравеопазването Евгений Желев (БСП), на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов (БСП) и на финансите Пламен Орешарски.

В края на заседанието министърът на държавната администрация и адмнистративната реформа Николай Василев не скри възмущението си от постъпката на БСП и ДПС. На въпрос дали кабинетът е гледал точката за затварянето на Суходол, Василев заяви: "Гледам е силен глагол. Видяхме го".

"За четвъртата година на този мандат това сигурно е двадесетият път, в който получаваме най-важните решения на маса. Питайте ме по време на изборната кампания кои са тези 20 решения, ще ви кажа всичко", бе лаконичният коментар на Василев. Колегата му Даниел Вълчев отговори на същия въпрос с вдигане на рамене.

Премиерът Станишев е е заявил по време на заседанието, че кабинетът не може да бездейства и това правителство ще реши трайно проблема със сметището на София.

"Ако в спешен порядък не бъде намерено трайно законово решение на проблема със сметището в Суходол, столицата ще бъде изправена пред нова, крайно тежка криза", е заявил той, съобщиха от правителствената информационна служба.

БСП започна да "подгрява" за експресно вкараното проекторешение още в началото на заседанието на кабинета. След среща за затварянето на сметището в Суходол в Министерството на здравеопазването червеният евродепутат Илияна Йотова информира, че кабинетът ще гледа точката.

"До затварянето на сметището в "Суходол" на 1 януари 2010 г. ще бъде определено ново място за извозване на отпадъците на София. В момента се разработват няколко постановки и когато стане реален факт, това ще бъде съобщено, така че да може действително битовият отпадък на София да се депонира в нормално сметище до онзи момент, в който бъде изграден завод за преработка на отпадъци. Това в следващите три години трудно ще стане", каза здравният министър след срещата.

На този етап обаче няма определена алтернатива на "Суходол" и е възможно кабинетът да остави намирането ѝ на следващите управляващи. Председателят на екокомисията в парламента Георги Божинов (БСП) коментира, че до края на този парламент, ако има нужната степен на съгласие, законопроектът за затварянето на сметището в "Суходол" може да бъде приет.

Докато от БСП обясняваха, че сметището в Суходол е пред изчерпване и че не отговаря на европейските изисквания, председателят на комисията по екология в Столичния общински съвет (СОС) Лорита Радева заяви, че за краткия срок на действие, който се дава на сметището в Суходол, едва ли може да се изгради ново депо, отговарящо на законовите изисквания.

Според Илияна Йотова обаче новото сметище в София ще бъде направено според технологичните изисквания, но няма да е дългосрочен обект. "То ще бъде временен вариант до влизането в експлоатация на завода за отпадъци", посочи тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България