Неуспешен опит за освобождаване на френски заложник в Сомалия

Неуспешен опит за освобождаване на френски заложник в Сомалия

С неуспех завърши акцията на френски командоси по спасяването на заложник, съветник по сигурността. Около 2 часа тази нощ командосите са извършили въздушно нападение на база на ислямистки бойци в Южна Сомалия, предодаха информационните агенции.

 

Атакували са Буломарер, на 120 км южно от столицата Могадишу. Опитът им обаче е бил неуспешен и заложникът е убит от похитителите. Загинали са още двама френски военни и 17 терористи, се казва в съобщението на Министерството на отбраната на Франция.

 

Сомалийските ислямисти обаче заявиха, че френският заложник е жив и ще бъде изправен пред съд в следващите два дни, предаде АФП. Той бил в безопасност, далеч от мястото на сражението. Ислямистите заплашиха Франция, че ще плати скъпо за провалената операция. Групировката твърди и че е пленила френски командос, който е ранен.

 

Агентът на френското разузнаване с псевдоним Дени Алекс е бил заловен от ислямистки бунтовници на 14 юли 2009 г. заедно с друг агент, който бил освободен през август същата година.

 

"Чухме поредица от експлозии, последвана от стрелба секунди след като хеликоптер прелетя над града. Не знаем какво точно се случва, но там има база на шебаб”, разказа по телефона на АП жител на Буломарер.

 

"Бойците муджахидини разгромиха така наречените командоси на френското правителство, които се опитаха да спасят заложник. Командосите изоставиха на място телата на неколцина от своите", са съобщили ислямистки бойци от шебаб пред АФП. Според местен жител тази сутрин там имало няколко трупа, включително на бял човек.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?