Неуспешен опит за терористичен акт в Ню Йорк

Сред ранените е и нападателят – 27-годишен узбек, който е задържан

Неуспешен опит за терористичен акт в Ню Йорк

Атентатор самоубиец взриви в понеделник самоделна бомба на автобусен терминал близо до прочутия "Таймс скуеър" в Ню Йорк, но властите обявиха, че той не е постигнал целта си. Нападението се размина без жертви – нападателят е жив, а освен него още трима човека са получили леки наранявания.

Кметът на града Бил де Бразио обяви по-късно, че е извършен опит за терористична атака. Той добави, че заподозреният - 27-годишният узбек Акайед Уллах, който е носел бомбата – е в ръцете на полицията. Той е ранен, но не сериозно. До момента властите не са съобщили за други заподозрени.

Първоначално бе съобщено само за един пострадал – Уллах, който привързал самоделно взривно устройство към тялото си и преднамерено го е взивил. Той бе задържан след експлозията, отекнала в подлез към метрото под 42-а улица, между Седмо и Осмо авеню, близо до "Таймс скуеър", в 7.30 часа сутринта местно време.

Медиите разпространиха видеозапис от случилото се. На кадрите, които са с лошо качество, се вижда как човек лежи по гръб на земята, след като силният дим от взрива се разсейва.

Според местната полиция взривът вероятно е станал случайно и не е ясно какви са били намеренията на заподозрения. Лично шефът на нюйоркската полиция Джеймс О' Нийл потвърди самоличността на задържания.

Полицейски източник, цитиран от АП, каза, че Уллах живее в Бруклин и вероятно е от Бангладеш. Нападателят бил признал, че се е заклел във вярност на групировката "Ислямска държава", съобщи още Франс прес.

Губернаторът на щата Андрю Куомо съобщи по-късно в понеделник, че движението на автобусите и на почти всички линии на метрото са възстановени. Полицейското присъствие в района обаче ще остане засилено. Автобусният терминал, който се намира близо до "Таймс скуеър", е най-големият в САЩ. През него годишно минават над 65 млн. пътници.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?