Неуспешен опит за убийството на Димитър Вучев – Демби

Неуспешен опит за убийството на Димитър Вучев – Демби

Още един неуспешен опит за убийството на Димитър Лъчезаров Вучев – Демби бе направен в сряда около 9 ч. сутринта пред заведение “Скай лайн” в столичния квартал Симеоново. Демби е бил в автомобила си  - “Ауди”, когато срещу него е открита стрелба. Той е получил няколко порезни рани по лицето от изпочупените стъкла на автомобила, леко засегнато е и едното му око.

Името му е свързано с наркотрафик и е разследван за атентати и побои. Това не е първият опит да бъде ликвидиран.

След опита за покушение Вучев е бил откаран в Института за спешна помощ “Пирогов”, където е установено, че няма сериозни наранявания.

Според информацията от Столичната дирекция на полицията, Демби е бил сам по време на инцидента, неофициална информация сочи, че той е бил в компанията на няколко жени.

Все още не е установено колко са били извършителите на покушението, Вучев също не ги е видял. Той обяснил на полицаите, че не е видял и от къде се стреля. Назначените балистични експертизи ще уточняват броя на похитителите, както и типа използвано оръжие.

Оперативна информация свързваше  Димитър Вучев – Демби с някогашните бригади на разстреляния в Амстердам Косьо- Самоковеца и мистериозно изчезналия Мето Илиянски.  Демби поддържаше топли  взаимоотношения с покойния вече Антон Милтенов – Клюна, сочен от бившия главен секретар на МВР Борисов, като участник в преразпределението на наркопазара у нас.

След убийството на Милтенов се заговори, че Вучев е преминал в отсрещния лагер – при Златомир Иванов – Баретата. Тези твърдения обаче впоследствие бяха опровергани. 

Първоначалните показания пред съдия на Велин Добрев, защитен свидетел по делото срещу братята Маргини, започват именно с Демби.  

Велин Добрев разказва, че Демби е поръчал ликвидирането на трима души. Той е арестуван, но няколко дни след това е освободен от Софийския апелативен съд срещу “подписка”. Тогава в решението си магистратите посочиха, че всеки съд трябва да се произнася по доказателствата, съдържащи се в кориците на делото, а не да се влияе от слухове.

През 2001 г. Димитър Вучев-Демби и Антон Милтенов-Клюна бяха обявени за издирване, по подозрение в убийството на столичния наркодилър Леонид Фотев - Льоня Джуджето и приятелката му, както и за престрелка в "Иваняне", при която са убити двама души.

Демби бе арестуван за стрелбата срещу Илиян Версанов, също наркодилър, извършена на 16 август 2002 година пред ресторант “Двете халби” в кв. "Белите брези" в София.

През септември 2004 г. бе направен опит за убийството на Демби. Преминавайки през тунела към ж.к. “Люлин”, той бе обстрелван от неизвестни лица. При инцидента нямаше пострадали. Година по-късно, на пътя между Костенец и Долна Баня, избухна бомба в автомобил, пълен с охранители на Демби. Трима са тежко пострадали, а един умира във Военно - медицинска академия. Тогава Демби пътува във в друга кола. След инцидента се появява версията, че бомбата е била предназначена за друг човек и избухнала случайно.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?