Неуспешен първи сондаж за нефт и газ край Силистар

Преди три месеца от "Шел" обявиха старта на първия сондаж край Силистар

Без успех е приключил започналият в края на март тримесечен сондаж за нефт и природен газ в дълбоките води на Черно море край Силистар, извършван от "Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.“, където 50 на сто държи "Шел", 30% са на австралийската "Уудсайд Енерджи", а останалият дял е на испанската "Респол", проучваща у нас проучва още един морски блок, но в северната част на териториалните ни води.

Това става ясно от публикувания в четвъртък отчет за второто тримесечие на "Уудсайд".

"В резервоарите, които ни интересуваха, бяха открити хидрокарбонати, но те не са подходящи за търговски цели. Сондажът е запечатан и изоставен, както беше планирано. Извършват се последващи проучвания за предприемане на бъдещи действия в блока", се казва в отчета. З№а третото тримесечие на 2019 г. обаче "Уудсайд" не планира никакви дейности по сондажите, в които участва.

Сондажът в блока "Хан Кубрат" (предишен "Силистар") не бе предвиден в работната програма на дружеството, което сключи през февруари 2016 г.  договор с правителството за проучване на терена. След извършените триизмерни проучвания на морския терен от 6893 кв. км в края на 2017 и началото на 2018 г. обаче е решено да се инвестира в проучването, което струва между 50 и 150 млн. долара, обясни в края на март Ян Декнател, главен директор Проучвателни дейности в Западно Черноморие в "Шел" (Shell).

Тогава той коментира, че дали в терена има находище на нефт и газ ще стане ясно чак след като се анализират данните от готвения сондаж. Това отнема между няколко месеца и години, според това дали първият кладенец е направен на правилното място и какви са пробите, обясни Декнател.

"Дори и сондажът да се окаже неуспешен, това не означава, че няма да направим втори или трети – за оценка на получените резултати", каза при старта на сондажа той.

Тогава от "Шел" коментираха, че в световен мащаб при проучването на неизследвани досега терени, какъвто е "Хан Кубрат", шансът за откритие на въглеводороди е 1:5. От 6 до 10 години може да отнеме процесът между проучванията и започването на експлоатация и добив на суровина от потенциално находище, казаха тогава от компанията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес