Неуспешен терористичен акт рязко засили контрола по дестинациите за САЩ

Неуспешен терористичен акт рязко засили контрола по дестинациите за САЩ

Нигериец се опита да взриви саморъчна бомба в американски пътнически самолет на компания "Делта Еърлайнс", летящ от Амстердам за Детройт в събота. Мъжът бил обезвреден от стюардите на борда и от няколко пътници. Той пробвал да взриви устройството, което било омотано около крака му със скоч, но успял само да го подпали, и бил обезвреден.

Самолетът пристигнал благополучно, а мъжът бил отведен веднага от силите за сигурност. Той получил изгаряния по крака, както и неколцина от пътниците, които го обезвредили.

По думите на някои от 200-те пасажери, те разбрали, че нещо се случило на борда, след като всичко приключило. Те смятат, че инцидентът е приключил благополучно заради бързата реакция на екипажа и на някои от пътниците.

При кацането на самолета машината е била подложена на щателен преглед. Името на мъжа не излязло в компютърните списъци с лицата, на които е забранено влизането в САЩ по въздух, но фигурирал в други списъци на лица, за които има подозрение, че са били във връзки с членове на терористични организации. Той обаче бил с валидна американска виза.

При разпита нигериецът казал, че е бил част от терористичната мрежа на Ал Каида. Той е студент по инженерни специалности във Великобритания, но от цитирания университет отрекоха да имат студент с посоченото име и националност.

Инцидентът бе определен от администрацията в Белия дом като опит терористичен акт. Разпоредени са засилени марки за сигурност за всички полети към и в САЩ. Започнало е разследване как мъжът е успял да прекара през детекторите на летището взривното устройство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?