Неуспешно покушение срещу иранския президент

Неуспешно покушение срещу иранския президент

Опит за покушение срещу иранския президент Махмуд Ахмадинеджад е бил извършен във вторник, предадоха осведомителните агенции. Сведенията за начина, по който животът на президента е бил застрашен, са противоречиви.

Според британския телевизионен канал "Скай Нюз" било е извършено нападение над кортежа на Ахмадинеджад в момента, в който той е пътувал в град Хамадан, където се готвел да произнесе реч.

В резултат на атаката са загинали няколко телохранители, но самият държавен глава не е пострадал, се твърди в информацията.

Според Ройтер обаче, която се позовава на канал "Ал Арабия", срещу кортежа от кола е била хвърлена самоделна граната, вследствие на което са били ранени няколко души, главно членове на телевизионния екип, следващ президентските коли. Атентаторът е бил задържан, а Ахмадинеджад не е пострадал.

Електронното издание на израелския вестник "Аарец" твърди, че след покушението президентът отишъл на стадиона в града, както е било планирано, и е произнесъл речта си, предавана пряко по държавната телевизия. В нея не е споменал и дума за атентата.

От пресслужбата на посолството на Иран в София опровергаха информацията за покушението, като взрива обясниха с изстрелян фойерверк. 

Медиите напомнят, че през 2005 г. в провинция Систан - Белуджистан е имало покушение срещу Ахмадинеджад, при което е загинал един човек от охраната му. това обаче никога не е потвърждавано официално от властите в Техеран.

Споделяне

Още от Свят