Неуспешното издирване на Стоян Зайков продължава на по-широк периметър

Неуспешното издирване на Стоян Зайков продължава на по-широк периметър

МВР разширява периметъра на издирване на заподозрения за двете убийства в Костенец Стоян Зайков, съобщи вътрешният министър Младен Маринов.

Въпреки струпаните сили и техника в околността на града и околните села, към момента от мъжа няма и следа. Зайков е заподозрян в убийствата на бившата си приятелка Милена Шишкова и братовчед си Валентин Петров. Второто убийство бе извършено, докато МВР го издирваше.

Преди няколко дни полицията откри оръжието, с което се предполага, че е застрелян Петров. Все още не са готови експертизите, които да потвърдят дали настина това е оръжието на престъплението.

"Сигурността наистина е скъпо нещо. Но ние сме длъжни да защитим гражданите и да издирим извършителя на тежкото престъпление", заяви Маринов, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че периметърът на издирване се разширява, но не даде повече подробности. Вместо това вътрешният министър призова да не се подават злонамерени сигнали за издирвания Зайков. Преди няколко дни същото направи и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

"Получаваме много сигнали, които ежедневно проверяваме, от най-различно естество, включително и такива, които мога да определя като злонамерени. Затова искам да призова да не се пускат злонамерени сигнали", заяви Маринов.

Заради неуспешното издирване на Зайков МВР и прокуратурата са назначили защита на хора от Костенец, на които заподозреният би могъл да посегне заради стари вражди. Преди няколко дни в града се появи слух, че Зайков имал списък с имена.

"Те са евакуирани и не се намират на територията на Костенец", обясни Маринов.

Неуспешното до момента издирване на Зайков, в което се включиха и баретите от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), напомня на акцията в Нови Искър в началото на миналата година. Тогава МВР изкара стотици хора и техника, за да търси заподозрения в шесторното убийство в града Росен Ангелов. Мъжът бе открит мъртъв, а разследващите обявиха, че се е самоубил.

Допреди няколко дни къщите в Костенец се претърсваха една по една. При обиска на жилище в близко село баретите хвърлиха светлинна и звукова граната, за да обезвредят евентуално укрилия се Зайков. Къщата се оказа празна. Бе получен и сигнал, че той е бил забелязан в района на училище в града. Заради претърсването училището бе затворено за няколко часа. Зайков отново не бе открит.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?