Неуспешното изстрелване на балистични ракети в Русия причинено от отказ на техниката

Отказът на техниката е причина за неуспеха при изстрелването на руските морски балистични ракети РСМ - 54 в хода на учение на Северния флот миналия месец, пише руският в. Комерсант.

Президентът Владимир Путин наблюдаваше хода на най- голямото военно учение в рамките на своя мандат от борда на подводницата "Архангелск".

След като Северният флот първоначално потвърди за провала при изстрелването на ракетите и каза, че причината била в блокирането на сигнала от военен спътник, главнокомандващият на руските Военноморски сили каза, че няма фал, тъй като било предвидено изстрелването да е само "виртуално", а на е реално.

Повечето от руските телевизии въобще не излъчиха новина за случилото се.

По този повод някои руски медии коментираха, че изстрелването на стратегически ракети в Баренцово море се е превърнало в национален позор.

На 1 март Путин поиска министерството на отбраната да разследва причините за инцидента и да планира второ изстрелване на ракетите, което да потвърди, че са отстранени проблемите.

Междуведомствената комисия, разследваща случая, е стигнала до извода, че преди пуска на ракетите от подводницата "Новомосковск" е отказал първо основният, а след това и дублиращият комплект на навигационната система "Шлюз".

В резултат на това бойната информационно - управляваща система "Омнибус-БДРМ" е блокирала по-нататъшното автоматично изпълнение на командата.

Причината за втория фал по време на учението - самоликвидирането на ракета РСМ - 54, изстреляна от подводницата "Карелия", е заради проблем в управлението на самата ракета.

Споделяне

Още от Свят