Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Невъзможно е да изчезнат кредитни досиета от КТБ

Георги Кадиев: В БНБ не могат да управляват кризи или са за затвора

0 коментара
Кадър от полицейската акция в КТБ, сн. БГНЕС

"Невъзможно да е изчезнат кредитни досиета – има платежни нареждания, документи, архиви и разузнаване. Финансовото разузнаване у нас всеки месец получава информация за банкови операции със суми над 30 000 лева”. Това коментира в сряда пред бТВ първият директор на бившето Бюро за финансово разузнаване Николай Иванов. Бюрото в момента е част от ДАНС, а Иванов е заместник-ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

Той обясни, че тази структура има достатъчно възможности да проследи паричните потоци на всяка една финансова институция и да види къде се пресичат политиката и банките с цел изпиране на пари.

Според него обаче няма как към момента да се даде еднозначен отговор на въпроса дали КТБ е била ограбена, защото е нужен ”по-сериозен одит на банката, който да установи безспорно какво е състоянието ѝ”. Николай Иванов е на мнение, че централната банка по всяка вероятност е била подведена за истинската ситуация в КТБ.

”БНБ работи с документи и проверки на място. Зависи какви документи се подават. При банковата измама винаги има фалшиви и подправени документи, винаги има вероятност за подаване на грешна информация. Те не приемат всичко на добра воля, някои неща се проверяват, но не всички”, каза той.

Иванов допълни, че в България в момента няма симптоми за обща банкова криза, а КТБ е ограничен случай.

Същемвременно бившият депутат от БСП и бивш заместник-финансов министър Георги Кадиев коментира пред Нова телевизия, че ”БНБ не умее да управлява кризи, а ако умее, но не иска, значи са за затвора, защото тяхната роля е да пазят банковата система".

”Целта е не просто да бъде срутена КТБ, а да се отнемат нейните активи. Ако влязат синдици в нея, някой много ще загуби и някой много ще спечели”, прогнозира Кадиев. Според него няма нужда от специален закон по казуса с КТБ, но има нужда от засилване на банковия надзор.

Кадиев каза, че специален закон за КТБ би успокоил паниката, но ще се създаде лош прецедент, защото така другите банки ще знаят, че ако не се справят, държавата ще дойде и ще им реши проблемите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.