Адвокатът на касиерката на КТБ Татяна Дончева:

Невъзможно е да се изнесат от страната над 200 милиона в брой

Невъзможно е да се изнесат от страната над 200 милиона в брой

Тези 205 887 223 лв., които според сигнал на председателя на БНБ до прокуратурата банкерът Цветан Василев е изнесъл от Корпоративна търговска банка, не са изнесени от България, каза в петък пред бТВ бившият депутат от БСП Татяна Дончева, която призна, че адвокат на задържания главен касиер на КТБ Маргарита Петрова.

 

"Както сами се досещате, не са изнесени 200 млн. лв. в кашони, куфари и камиони и самият факт, че министърът на финансите и гуверньора на БНБ го говорят, е просто потресаващо”, каза Дончева.

 

В четвъртък вечерта Петрова беше арестувана заради твърденията на прокуратурата, че тя е осигурила достъп на Цветан Василев до трезора на КТБ, а от там той изнесъл 207 милиона в чували. В петък сутринта бе задържан и председателят на управителния съвет на КТБ Орлин Русев, който бил разрешил тегленето на средствата.

 

Татяна Дончева коментира, че не са били изнесени такива суми. "Тези хора ще хвърлят полиция, прокуратура и служби "да търсят Михаля". Това нещо е абсурдно", каза тя.

 

"Много отдавна БНБ не тежи и сега изведнъж се оказа в ситуация да обясни как са били допуснати някои нелицеприятни неща. Фактът, че при последната проверка на банката не са открити нередности, а сега има 3.5 млрд. лв. дупка в кредитния портфейл, означава, че проверката е извършена само формално. Извършена е не формално, а престъпно”, допълни на свой ред бившият вътрешен министър и настоящ функционер в АБВ Румен Петков.

 

По-рано през деня бившият министър на културата от правителството на ГЕРБ Вежди Рашидов внесе в прокуратурата получен при него анонимен сигнал. В сигнала се твърди, че близки до мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, са направили схема с него, при която от банката са изнесени 1.7 милиарда лева кеш само за 27 дни преди тя да бъде поставена под надзора на БНБ. Рашидов предположи, че парите са изнесени с частния самолет на Цветан Василев.

Споделяне

Още от България