Невъзможно е изтриване на 300 000 файла от акцизната система, твърди разработчикът й

Невъзможно е изтриване на 300 000 файла от акцизната система, твърди разработчикът й

Фирмата, разработила Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), защити продукта си два дни, след като на изслушване в парламента главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че тя позволява манипулации и то така, че да няма следа.

"БАЦИС никога не е била обект на кибер престъпление било чрез външна или вътрешна намеса", посочва в становище, разпространено до медиите, Горан Ангелов, управител на "Ай Би Ес България" ЕООД, разработила системата.

Според него "твърденията, че в БАЦИС са създадени условия за манипулиране или заличаване на данни с цел набавяне на финансова облага и/или директна измама
с акцизни стоки са напълно несъстоятелни". Подобни действия биха изисквали промяна на данните не в една, а в няколко системи в Агенция "Митници", както и в
системата на НАП, посочва Ангелов.

Според него е мит, че са изтрити 300 000 документа от БАЦИС. "Практически подобно нещо е невъзможно да се осъществи без да спре изцяло да функционира системата. Информацията се разпространява на толкова много места и така е обвързана, че дори изтриване или модифициране само на един документ би довело до проблеми, които ще възпрепятстват работата ѝ", посочва шефът на компанията.

Според Горан Ангелов е мит и хипотезата, че всички могат да получат достъп до БАЦИС с проста парола.

"Всички потребители на системата (вътрешни за Агенция "Митници" или външни) още с пускането на системата в експлоатация са влизали само чрез квалифициран електронен подпис (КЕП) и ПИН код, което е стандарт в Агенция "Митници", коментира шефът на фирмата. По думите му самата мрежова инфраструктура в Агенция "Митници" (АМ) е реализирана като трислоен зонов модел, тоест най-външният слой сървъри няма достъп до вътрешните, където на практика работи БАЦИС.

Ангелов коментира и 9-те слабости на системата, посочени от ДАНС, като според него "в никакъв случай не може да се твърди, че те застрашават финансовата и икономическа сигурност на държавата".

"Станахме свидетели на медийна истерия, която бе подклаждана от спекулативни твърдения на определени лица. Основна причина за това според мен бе класифицирането на доклада на ДАНС като секретен", коментира Григор Ангелов.

"Опитите за компрометиране в публичното пространство на една от ключовите информационни системи в държавата могат да изпълняват единствено частни корпоративни интереси. Тези опити видимо се правят и с надеждата за извличане на необосновани политически дивиденти", смята още управителят на "Ай Би Ес България".

Споделяне

Още от Бизнес