"Невъзможно е" Путин да вземе "сигурната" руска ваксина срещу Covid, обяви Кремъл

"Невъзможно е" Путин да вземе "сигурната" руска ваксина срещу Covid, обяви Кремъл

Президентът Владимир Путин каза на световните лидери миналата седмица, че и двете руски ваксини срещу Covid-19 - включително тази, която той през лятото обяви за първата в света - са сигурни и ефективни. Това не означава, че той самият се е ваксинирал с която и да е от двете, предаде агенция Блумбърг.

"Ние все още не сме започнали масово ваксиниране, а държавният глава не може да вземе участие във ваксинацията в качеството си на доброволец. Това е невъзможно", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери във вторник на въпрос дали Путин е бил ваксиниран.

"Президентът не може да ползва несертифицирана ваксина", допълни Песков.

Путин на далечна дестанция по време на церемония в Кремъл

По-рано същия ден президентът Путин прие в Александровската зала на големия Кремълски дворец акредитивните писма на посланиците на 20 държави.

Това е първата церемония от началото на пандемията, затова посланиците, които трябваше да връчат на президента акредитивните си писма, станаха толкова много, отбелязва руската агенция Интерфакс.

Според агенцията церемонията е била значително по-кратка от обичайните – Путин се е обърнал с реч към посланиците, а те не са се доближили до него, за да му връчат лично акредитивните си писма.

Дипломатите са били без маски и ръкавици и стояли по-близо един до друг, отколкото изисква социалното дистанциране, отбелязва Интерфакс. Самият Путин се е намирал на другия край на залата.

"Спутник V" е с 95% ефективност

Разработчиците на първата руска ваксина - "Спутник V", заявиха във вторник, че първоначалните изпитания са показали, че тя е 91.4% ефективна за предпазване от инфекции, макар че финалните резултати все още не са публикувани в специализирано рецензионно издание. Сред доброволците, при които процесът на ваксинация започна по-рано, първоначалните данни показват над 95% ефективност, съобщи Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ), който финансира ваксината.

Русия е пета в света по брой на заразени от коронавирус, надхвърляйки 2 милиона случая миналата седмица.

Путин обяви регистрацията на "Спутник V" през август, а втората руска ваксина бе одобрена през октомври, независимо че фаза 3 от тестванията, които трябва да удостоверят колко сигурни и ефикасни са ваксините, все още не е приключила.

Последният етап на изследването става едновременно с ваксинирането на доброволци, което започна в началото на септември.

Русия вече започна да ваксинира медицински работници, учители и представители на властта. Производителите са си поставили за цел до края на годината да са готови с 2.9 милиона дози, според вицепремиера Татяна Голикова.

Заради възрастта си 68-годишният Владимир Путин е в по-висока рискова категория.

Тестването на ваксини върху доброволци на 60 и над 60 години започна на 28 октомври, съобщи миналия месец държавната агенция ТАСС, позовавайки се на лекар, който е натоварен с тази дейност.

Руската ваксина ще е по-евтина от тази на западните конкуренти

Една доза "Спутник V" ще струва под 10 долара на международния пазар, съобщи официалният сайт РФПИ. За руснаците тя ще е безплатна.

Така две дози от руската ваксина, колкото са необходими за един човек, струват по-малко от 20 долара, което я прави по-евтина от ваксините на чуждестранните конкуренти с аналогични равнища на ефективност, се казва в съобщението на РФПИ. Например американската ваксина Moderna ще струва от 25 до 37 долара за доза.

Междинните резултати и ниската цена показват, че "РФПИ е направил правилния залог", казва директорът на фонда Кирил Дмитриев в интервю. Фондът е проучил над двайсет разработки на ваксини в Русия и е избрал държавния Център за епидемиология и микробиология и неговата технология, базирана на човешки аденовирус, защото е използвана от години за други заболявания, каза Дмитриев.

Международните доставки ще започнат през януари и Русия планира да произведе дози за 500 милиона човека по света през 2021 г., се казва в изявлението на РФПИ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?