Неведомите пътища на софийския боклук

Неведомите пътища на софийския боклук

Близо 34 000 тона от софийските отпадъци са изгорени в циментовия завод на компанията "Холсим" и две топлоцентрали, свързани с Христо Ковачки, през тази година. От 2016 г. насам всяка година в инсталации в страната се изгарят между 50 000 и 60 000 тона боклуци, излезли от завода за смет на столицата.

Много по-големи количества обаче реално отиват в депа за отпадъци, макар официално да става въпрос за "оползотворяване на примеси". Само до края на септември 2019 г. по този начин са третирани над 84 000 тона боклуци, обработени в завода за смет. Други над 38 500 тона са изхвърлени на единственото официално работещо депо за смет на София – "Садината".

Това показват официални данни на общината, както и информация, която Mediapool получи по Закона за достъп до информация.

От данните става ясно, че работещият от септември 2015 г. завод за преработка на столичните отпадъци е далеч от изпълнението на заложените количества за производство на т. нар. RDF гориво. В момента то се гори в инсталации в страната, а в бъдеще трябва да се използва за производство на парно и топла вода от "Топлофикация – София". Капацитетът на завода, както и на бъдещата когенерация на столичното парно, е 180 000 тона гориво на година. В същото време до момента максимално е произведен и оползотворен три пъти по-малко RDF.

Обяснението на Столичната община е, че количеството на горивото - замислено като основен краен продукт на завода за отпадъци, зависи от интереса на циментовите заводи и топлоцентралите . Колкото RDF искат те, толкова произвежда и заводът.

Къде се гори в момента

След като бъдат събрани, битовите отпадъци на Столичната община се изпращат в завода за боклука. Инсталацията беше финансирана със средства от ЕС и е една от брънките на т. нар. система за отпадъците на София. В завода за боклука от общия отпадък се отделят материалите, годни за рециклиране – метали, стъкло, хартия. Остатъкът се суши на висока температура и така би трябвало да се превръща в т. нар. RDF.

По документи в завода за боклука могат да влизат 410 000 тона смет на година и да излизат 180 000 тона гориво.

Към момента Столичната община има договор с три инсталации за изгарянето на RDF. Това са циментовият завод "Холсим", както и две от централите на Христо Ковачки - "Топлофикация Сливен" и ТЕЦ "Бобов дол".

Договорът с тях е от края на миналата година и до момента в трите инсталации са изгорени близо 34 000 тона отпадъци от София. Основното количество е отишло в "Холсим" – над 29 217 тона, става ясно от отговори на Столичната община до Mediapool.

Доста по-скромни количества са изпратени към двете централи, свързвани с Ковачки – около 2 500 тона са предадени на ТЕЦ "Бобов дол" и 2 270 тона на "Топлофикация Сливен". Не е ясно дали това количество въобще се увеличи, тъй като след множество проверки на властите, включително и на прокуратурата, от ТЕЦ "Бобов дол" обявиха, че повече няма да горят боклуци. Ще поискат и тази възможност да бъде премахната от комплексното им разрешително. "Топлофикация Сливен" пък има разрешение да гори максимум 20 000 тона RDF на година. В същото време, според договора със Столичната община, двете дружества трябва да поемат минимум 35 000 тона боклуци.

Все още не е ясно дали общината ще върви към прекратяване на договора с двете централи на Ковачки, чиято прогнозна стойност е 8.85 млн. лева за три години. От там отговориха, че Столичното предприятие за третиране на отпадъците, което оперира и завода за боклука, трябва да се свърже с ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация Сливен", за да се уточни как и дали ще се изпълнява контрактът. До момента имало само уведомление, че приемането на RDF  се спира "по технически причини".

Новият живот на старото сметище

Основна част от обработения в завода за отпадъци боклук реално отива на сметище, макар и формално да не се третира като смет. По документи не става и въпрос за депониране, а за "оползотворяване" на примеси. Или поне това е направено с над 84 000 тона отпадъци през 2019 г. според обясненията в план-сметката за чистотата, която се приема всяка година. В нея обаче не се посочва кой и как точно оползотворява този боклук.

Всъщност отпадъкът се използва за рекултивацията на затвореното от години сметище "Долни Богров", "заменяйки използването на първични природни ресурси като земни маси, инертни материали и др.", обясняват от общината.

За това оползотворяване през 2019 г. от бюджета на местната власт са платени близо 1.7 млн. лева без ДДС. Дейностите по рекултивирането на депото са поверени на общинската фирма "Чистота – Искър", която е обект на скандали, свързани с източване на средства.

Според общината, когато се появи нуждата от по-големи количества RDF, заравяните в момента на старото сметище "примеси" ще отиват за производството на този вид гориво.

В бъдеще време

А ако бъде направена инсталацията за парно и ток от отпадъци на площадка на "Топлофикация – София", ще са нужни три пъти по-големи количества от произведените до момента максимални количества RDF годишно. Причината е, че тази когенерация трябва да бъде захранвана със 180 000 тона отпадъци от завода за боклук годишно. Ако общината не успее да осигури такова количество, ще трябва да плаща за газа, който евентуално да компенсира недостига на боклук. Това е записано в договора за изграждането на инсталацията между Столичната община и притежаваното от нея софийско парно. При такъв сценарий всички данъкоплатци в София ще поемат разхода за гориво за производството на парно и топла вода за абонатите на "Топлофикация".

От общината твърдят, че до този сценарий няма да се стигне.

Иначе на хартия бъдещата когенерация трябва да е от полза за столичани. Причината е, че общината ще предоставя безплатно суровината за работата ѝ – боклукът. Така "Топлофикация - София" ще спести пари, които иначе би дала за газ.

Общината пък няма да плаща за изгарянето на отпадъците в инсталации в страната. Само за това миналата година са дадени близо 1.5 млн. лева. Допълнително се плаща и за превоза на боклуците.

Според природозащитни организации обаче картината далеч не е толкова розова. Сдружения като "За Земята" настояват, че бъдещата инсталация ще замърсява допълнително въздуха в София. Освен това така се минира далеч по-устойчивото и екологично третиране на боклука – рециклирането, тъй като за да се осигури достатъчно суровина за завода за боклука, а от там за когенерацията на "Топлофикация", ще са нужни отпадъци, които вместо да се рециклират, се превръщат в RDF.

От местната власт отхвърлят тези опасения. Твърдят, че бъдещата когенерация ще замести съществуващи инсталации на "Топлофикация" и това ще доведе до намаление на вредните емисии като цяло. Изхвърлянето в атмосферата на опасни вещества като диоксини и фурани пък било равносилно на негативния ефект от няколко ресторантски скари.

Чака се поръчка

Въпреки че за когенерацията за парно и топла вода от боклук се говори от години, до момента все още няма обявена обществена поръчка за изпълнител на проекта. Вече са получени всички разрешения за него от Европейската комисия, която финансира инсталацията, а тя трябва да е готова до края на 2023 г.

Цялата сума за изграждането на когенерацията е около 370 млн. лева. Основната част от сумата - 90.8 млн. евро (около 177.6 млн. лева), Столичната община получава от оперативната програма "Околна среда". Други 3 млн. евро (5.8 млн. лева) са заем от местната власт за общинското енергийно дружество.

София тегли и заем до 67 млн. евро от Европейската инвестиционна банка. Всички средства трябва да бъдат предоставени на "Топлофикация", която да направи тръжната процедура за избор на изпълнител.

Когенерацията трябва да се намира на площадката на ТЕЦ "София".

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?