Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Невек мениджмънт" ще инвестира над 53 млн. лв. в стартиращи компании

0 коментара
"Невек мениджмънт" ще инвестира над 53 млн. лв. в стартиращи компании

Финансовият посредник "Невек мениджмънт" ще развива фонд от 53 млн. лева за инвестиции в близо 45 стартиращи иновативни компании. Над 37 млн. лева са публични средства по линия на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", а останалите 16 млн. лв. ще бъдат набрани от частни инвеститори. Споразумението за управление на средствата с държавния Фонд на фондовете беше подписано в четвъртък.

Чрез това споразумение ще заработи нов фонд за дялово инвестиране, който ще мобилизира 53. 4 млн. лв. за стартъпи през следващите пет години, съобщи управляващият партньор в "Невек мениджмънт" Константин Петров, един от основателите на фонда NEVEQ.

Заедно с "Невек Мениджмънт" създаваме първия фонд за дялово и квази-дялово инвестиране, чрез който ще се подкрепя създаването и развитието на устойчиви бизнес модели и ще се подобрява предприемаческата екосистема в България, каза Светослава Георгиева, изпълнителен директор на Фонд на фондовете, управляващ около 1 млрд. лева от еврофондовете. По думите ѝ средствата се предоставят в много подходящ момент, когато предприемачеството у нас има нужда от свеж ресурс.

Инвестиции до 1 млн. евро в блокчейн и изкуствен интелект

Плановете на "Невек" са да инвестира в една компания до 1 млн. евро, с които ще се придобие миноритарен дял от нея – до 20% - 35% от капитала ѝ.

Компаниите трябва да са в начален етап на своето развитие в сферите на изкуствения интелект, блокчейн технологии, FinTech компании, (най-общо приложения за разплащания – бел. ред.) и киберсигурност, каза Константин Петров.

Жизненият цикъл на един финансов фонд е около десетина години. През първите пет се инвестират средствата в компании, които могат да произведат успешен продукт и услуга.

Подборът на фирмите, в които ще се инвестира, е дълъг, труден и интересен процес. Първи срещи, взаимно ухажване, представяне на продукта или услугата, проучване на бизнес модела и нивото на иновацията, оценка на стойността на компанията, бизнес план за развитие и екип, поясни Константин Петров.

По думите му развитието и налагането на продукта на пазара отнема около три години.

Накрая идва моментът на раздялата – търсенето на нов стратегически инвеститор, на който се продава дела на фонда в инвестираните компании. Изходът е при средна норма на възвращаемост на средствата на фонда от 6%, посочи Константин Петров.

Истории на успеха

Дейността на NEVEQ започва в България през 2007 г.

Първият им рисков фонд NEVEQ І, който управляваше капитал от 24.5 млн. евро, приключи с инвестиции от 19 млн. евро в общо 8 компании. От тях дяловете им в 5 фирми са продадени на дружества, управляващи активи за много милиарди, каза Константин Петров.

Това са Vayant, FinAnalytica, 3DC и Spinetix и Ontotext. Ликвидираните компании от портфолиото на първия фонд на NEVEQ са Favit, Talk 24 и MaYoMo. "Жизнените и продадени компании на NEVEQ представляват над 80% от инвестирания капитал на фонда", коментира преди време Павел Езекиев, който е един от основателите на NEVEQ.

Една от успешните сделки през тази година е за дела от 26% в българската компания за семантичен софтуер Ontotext. Той беше продаден от "Невек" на "Сирма груп холдинг" за 4.2 млн. евро.

Миналата година пък успешно приключи сделка с американската PROS Holdings за покупката на платформата за обработка на големи бази авиоданни Vayant Travel Technologies за 35 млн. долара.

Друга голяма сделка от преди няколко години е продажбата на 70% от българския интернет център 3DC на британската TelecityGroup, който след това го продаде на американската компания Equinix, която има активи за милиарди долари. 

Френската компания BISAM придоби българско-американската фирма за оценка на финансовите рискове FinAnalytica през 2016 г.

Вторият фонд на NEVEQ инвестира 20 млн. евро в 14 компании, за които работят 2000 души, каза Константин Петров. От тях 7 млн. евро са инвестирани в пет дружества DealMarket, Properati/DreamApps, Intertainment, Cashwave и Endurosat.

NEVEQ ІІ инвестира още в българската "Бии смарт текнолоджис", която разработва комбинация от хардуерни и софтуерни решения свързани с пчелите. Те се внедряват в кошера и помагат на пчеларите да получат информация за състоянието му. Вторият фонд на NEVEQ инвестира и 1.5 млн. евро в "Биодит".

Още финансови посредници през 2019 г.

Следващата година ще бъде годината на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" с излизането на още финансови фондове на пазара – нов фонд за рисков капитал, фонд мецанин, нови гаранционни инструменти за микро и малки предприятия, каза Светослава Георгиева.

По думите ѝ в следващите месеци трябва да приключи процедурата по избор на посредници на Фонда за ускоряване и финансиране на начален етап. Поръчката беше разделена на три позиции, но за едната (18.2 млн. евро) беше прекратена, поради участието само на един кандидат. Предстои да бъде обявена нова процедура.

За първия фонд "Ускоряване и финансиране на начален етап" с финансиране от 14 млн. евро за победител беше избрано обединението "АД – Венчърс" с участници "Клийнтех България" и "Мета Венчърс" Италия. С писмо от 29 ноември обаче те се отказват без да посочат мотиви. Така възможност да финансира стартъпи получи другият участник "Иновейшън акселерейтър България", в което участват Леона Асланова, Борислав Стефанов, Анна-Мари Виламовска и Александър Джоганов. Те трябва да подготвят необходимите документи за подписване на договора до края на януари, каза Светослава Георгиева.

За изпълнител на третия фонд за инвестиции в стартъпи с публично финансиране от 19.1 млн. евро за победител беше избрано обединението "Некс Тех Венчърс" , в което влизат Константин Петров, Златолина Мукова, Йордан Зарев и Александър Терзийски. Те спечелиха поръчката с такса за управление от 16.17%.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.