Невен Дилков оглави Европейската телекомуникационна асоциация

Невен Дилков оглави Европейската телекомуникационна асоциация

Невен Дилков, основател и управител на "Нетера", стана председател на Борда на директорите на Асоциацията за европейските конкурентни телекомуникации (European Competitive Telecommunications Association - ECTA), съобщиха от организацията.

Той е първият българин в над 20-годишната история на организацията, който застава начело на управителния ѝ съвет. Членовете на ECTA го избраха на отчетно-изборно събрание на 18 януари 2021 г.

ECTA представлява интересите на стотици водещи телекомуникационни оператори и доставчици на цифрови решения в цяла Европа. Асоциацията отстоява регулаторния и търговски интерес на своите членове, като гарантирането на справедлива регулаторна среда и конкуренция при равни условия.

"Заемам поста с ясната цел да постигаме конкретни резултати. Ще се постарая да подпомогна организацията в посока на това да е по-активна и да води съществени разговори с регулаторите и със законодателите, когато има нужда и възможност да се влияе за подобряване на конкурентната обстановка в телеком индустрията в цяла Европа", казва  Невен Дилков. 

Той посочва, че ще продължи да работи за утвърждаване на принципите на организацията.

"ECTA винаги е защитавала позицията, че конкуренцията движи пазара, а малките и средни оператори са гръбнакът на икономиката. Те са пионерите и проводниците на добрите практики в телеком индустрията -добро и качествено обслужване, голям процент инвестиции спрямо приходи, иновативни и качествени услуги, по-благоприятни и достъпни условия за крайните потребители", допълва Невен Дилков. 

Като основател и управител на най-големия независим телеком в България - "Нетера", Невен Дилков има над 25-годишен опит в индустрията. Той е член на борда на директорите на ECTA от 2018 г. На 30 март 2020 г. става негов замeстник-председател, а сега и председател.

Невен Дилков участва в управителните органи и на редица други организации като Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО), Сдружението за електронни комуникации и други. Член е на Експертния обществен съвет за управление на регистрите ".бг" и ".bg" към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Невен Дилков е основател и собственик също и на глобалната платформа за обмен на данни NetIX. Заедно с партньори и колеги той създава и развива и до днес мащабни бизнес проекти като Neterra.TV, Cloudware.bg, NetFleet.bg, Sofia Data Center.

Учил е компютърни науки в Tsinghua University в Китай и е завършил с отличие и cumma sum laude West Virginia Wesleyan College в САЩ.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?