Невидимото мастило зад шпионската афера

Кодирани данни, скрити в дигитални изображения; радиограми; невидимо мастило, предаване на чанти на гарата в Куинс; закопани гърнета с пари в Ню Йорк, които да бъдат разровени две години по-късно. Всички тези детайли, разкрити след залавянето в САЩ на 10 заподозрени руски агенти, могат да зарадват всеки фен на романи за Студената война. Но разкритията, показващи прозаичния трудов делник на разбитата шпионска група, са наистина впечатляващи, пише в коментар за актуалната шпионска афера онлайн изданието на сп. "Иокономист". Дори Московският център за оценка на активи е написал пароли, които те не могат да си спомнят и ги оставят разпилени из къщата. Те спорят със своите "началници" за това чие име трябва да стои на документа за покупка на дома. Един от агентите е обучаван как да използва ATM карта. Агентите се оплакват, че в "главната квартира" не разбират "през какво ние трябва да минем тука".

Внесените в съда документи създават впечатление за дейност, свързана с политици. Информация за това как върви пазарът на злато, вероятно от тази, която се съдържа в безбройните анализи на Уолстрийт, е била "мн. полезна" и изпратена директно в министерството на финансите и икономическото развитие. Агентът е инструктиран да измъкне "пикантни новини, които не са публично достояние, но разкрити в частен разговор от източник, близък до Държавния департамент, правителството, голям тинк-танк".

Междувременно шпионите се опитват да стигнат до нещо, което да зарадва поръчителите им. Най- показателни са разменените реплики между двама агенти, които спокойно могат да минат и за адаптация от "Нашия човек в Хавана":

Лазаро: Те ми казаха, че моята информация няма никаква стойност, защото не съм посочил никакъв източник...тя не е от никаква полза за тях.

Пелаез:Наистина?

Лазаро: Да. Те казаха, че..без източник...без да е цитирано кой ти е казал всичко това...Не е...твоят доклад не става.

Пелаез: Сложи някой тукашен полити.

Защо ФБР е изхабило толкова години, за да разследва хора, които явно са шайка неудачници? Една от тезите е, че те не са били шпиони, такива, които набелязват хора – работата им била да идентифицират кой сред кръга от лицата във и около правителството с достъп до чувствителна информация, има проблеми с алкохола, големи лични дългове и т.н. Веднъж идентифицирани, такива лица могат да бъдат потърсени от друг агент и да им бъде предложен рушвет.

Друга теза е, че ФБР е било насърчено да нанесе удар върху тази група, като начин да засили позициите на президента Дмитрий Медведев срещу "силовиките" – шпиони, които са се окопали на привилегировани позиции след краха на Съветския съюз и са заменили обществения интерес със своя собствен. Това се връзва с американската стратегия за приятелство с Медведев и хладен подход към руския премиер и бивш руски президент Владимир Путин.

Реакцията на Русия до момента е спокойна и премерена, особено ако се сравнява с антиамерикански изблици на Кремъл отпреди няколко години. Руското правителство обяви обвиненията за неоснователни. Но още на 29 юни потвърди, че заподозрените наистина са руски граждани, а не американски, канадски или перуански, както пише в паспортите им.

Това поставя Русия в неприятно положение. Експулсирането на шпиони, независимо дали са руски, американски или британски, нормално получава симетричен отговор с експулсиране, предприето от другата страна на Атлантика. Тъй като обаче задържаните не са работили в посолството, случаят е по-оплетен. Руското правителство може да избере дали да експулсира някои американци, работещи в неправителствени организации в Москва. Или може да продължи да настоява, че няма нищо общо със задържаните.

Във всеки случай, моментът, в който бяха отправени обвиненията (вероятно е имало забавяне, за да приключи визитата на Медведев във Вашингтон) предполага, че Америка се надява случилото се да нанесе минимални щети на останалата част от отношенията си с Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят