Невиждана гръмотевична буря с хиляди светкавици във Великобритания

Гръмотевични бури и проливни дъждове връхлетяха южната част на Великобритания. Най-впечатляващата част от природната стихия обаче бяха мълниите, прорязващи небето.

В нощта на събота срещу неделя са регистрирани рекордните 15 000 мълнии за 4 часа, съобщи метеорологичната служба на Би Би Си.

На летище Станстед удар на мълния е повредил системата за кратко системата за зареждане на самолети с гориво, поради което в неделя сутринта полетите са бали забавени.

Британската метеорологичната служба обяви жълт код, предупреждавайки за силни дъждове и наводнения в Уелс и голяма част от Англия.

Порите продължават в неделя и понеделник, което може да доведе до спиране на тока и прекъсвания на обществения транспрот.

Много британци заснеха снимки и видеа на мълниите, публикувайки ги в социалните мрежи с коментари, че никога не са виждали подобно нещо.

Синоптикът на Би Би Си Томаш Шафърнакър обяви, че това, което се вижда в Лондон, е "майката на всички гръмотевични бури".

"Леле мале! Това е абсолютно безумие, - каза той. - Никога не съм виждал буря с такава честота на светкавиците през живота си. Повечето са просто светкавици и не са толкова гръмки, но са просто невероятни."

Споделяне

Още от Свят