Невиждана от 1939 г. жега в Сидни, в САЩ и Канада студ от минус 40-50 градуса

Рекордна жега в Сидни, сн. ЕПА/БГНЕС

Австралийският град Сидни преживя в неделя един от най-горещите дни на лятото в южното полукълбо след като жегата достигна невижданата от 1939 година температура от 47.8 градуса по Целзий. В САЩ и Канада пък термометрите показваха рекордни студове от минус 40-50 градуса.

Заради непоносимата жега участниците в Откритото първенство на Австралия, които бяха на кортовете в 10 часа, когато живакът удари 40 градуса, бяха отзовани в съблекалните.

Преди това френската тенисистка Кристина Младенович се отказа по средата на мача си с австралийката Елън Перез заради горещината.

"43 градуса, но вероятно 50 градуса на корта, когато започнахме. Съжалявам за феновете. За пръв път се отказвам от мач", извини се Младенович.

Фотографите и журналистите, отразяващи турнира, се опитваха да се спасят от слънчевите лъчи с шапки.

През миналото лято (декември 2016 – февруари 2017) Австралия отбеляза 200 метеорологични екстремни ситуации: страшни жеги, горски пожари и наводнения. Според климатолозите климатичната промяна е предизвикала покачване на температурите и на сушата, и в морето.

Същевременно в САЩ и Канада зимата добива бедствени измерения. На места в северните части са измерени температури до минус 40 градуса в Щатите и минус 50 в Канада, а усещането е като за минус 60.

Властите предупреждават, че само 10 минути на открито могат да доведат до измръзване и съветват всички да си стоят у дома.

Заради снега и студа са отменени хиляди вътрешни полети, а на места няма ток.

Студеното време създаде проблеми за пътуващите през големите летища в САЩ, особено тези в Ню Йорк и Бостън. Около 33 процента от полетите на летище "Кенеди" и 26 процента от тези на летище "Логан" имаха закъснения. Близо 500 полета в цялата страна бяха отменени, а 3000 бяха със закъснение.

Според националната метеорологична служба в неделната нощ може да има рекордно ниски температури от южния щат Северна Каролина до региона Нова Англия на север.

Температурите от Северна Пенсилвания до Мейн може да паднат под -36 градуса по Целзий.

Надежда за повишаване на температурите метеоролозите възлагат за началото на следващата седмица.

Споделяне
Още от Свят