Невиждана полицейщина, охрана и “терористична заплаха” покрай появата на Маджо

Невиждана полицейщина, охрана и “терористична заплаха” покрай появата на Маджо

При свръхмерки за сигурност, съпроводени с полицейщина и арогантна демонстрация на величие и недосегаемост, “добре облеченият бизнесмен” Младен Михалев – Маджо се яви в сряда в Съдебната палата, за да свидетелства за убийството на някогашният си ортак от СИК Милчо Бонев – Бай Миле.

В създалата се суматоха около медийното отразяване на събитието фоторепортер от в. “Експрес” бе бит от униформени. Шефът на Националната полиция Валентин Петров първо отричаше да имало превишено използване на сила и извънредни мерки за охрана, но после МВР съобщи, че министърът е разпоредил проверка.

Властта изпадна в противоречия и за причините за безпрецедентното струпване на полиция и гардове. От Министерството на правосъдието съобщиха, че имали сигнал за терористична заплаха. От МВР казаха, че имало сигнал за заплаха срещу свидетел.

Полицейщината

За охраната на видния представител на бившата силова групировка СИК се грижеха множество частни охранители и представители на специалните служби. Повече от три часа преди свидетелят Маджо да се изправи пред магистратите, в коридорите на Съдебната палата гъмжеше от яки момчета с лоши погледи.

Засилено присъствие на униформени полицаи с бронежилетки имаше както в района на Съдебната палата, така и във вътрешните ѝ дворове, откъдето се вкарват арестантите.

Точно в единия от тези дворове униформени служители на МВР пребиха фоторепортера на вестник “Експрес” Емил Иванов. Той разказа, че зад металната врата е ритан и влачен по земята. Бил принуден да изтрие и всички файлове със снимки.  

Потърсен от БНР, директорът на полицията главен комисар Валентин Петров първо се изсмя, а след това заяви, че няма данни нито за използване на сила, нито за инциденти с журналисти.

Преди това от пресслужбата министър Румен Петков заявили по телефона на представител на вестника, че в Съдебната палата няма полицейски части, а в района ѝ имало оперативни работници “по други задачи”.               

Нямаше обаче кой да обясни защо при излизането на свидетеля Маджо от “храма на Темида”  полицията спря движението на автомобили и трамваи по ул. “Алабин” за повече от десет минути. Единственото возило, което бе пуснато да мине през това време, бе един депутатски Мерцедес.

След побоя на репортер, в ранния следобед СБЖ и опозиционни политически партии излязоха с декларации за посегателство върху свободата на словото.

Обясненията

Явно, за да се потуши разрастващия се скандал, от МВР и Министерството на правосъдието излязоха с официални обяснения.

МВР съобщи, че полицейските части са изпратени по искане на правосъдното министерство заради заплаха за “физическото премахване на свидетел”.

Зам. - министърът на правосъдието Димитър Бонгалов, отговарящ за съдебната охрана, заяви пред Mediapool, че преди три дни е поискал с писмо до МВР съдействие поради оперативна информация за “готвен терористичен акт”. Затова –продължи Бонгалов – е засилената охрана в района, а ДОТИ периодично проверяват за бомба. Бонгалов уточни, че гражданите били допускани в палатата, тъй като не било намерено нищо.  От къде идва “заплахата” било оперативна информация, но мерките за сигурност щели да продължат три дни.

На въпрос дали в Съдебната палата има практика свидетел по дело да паркира личния си автомобил в двора и да влиза с личната си охрана в съдебна зала, Бонгалов отговори, че частните охранители по правилник нямат никакви функции в съдебната зала. Охраната там е ангажимент на съдебната охрана, добави той.

Част от десетината частни гардове, с които Маджо се яви в съдебната зала, се разположиха точно зад подсъдимите по делото, което е безпрецедентна практика.

Вероятно заради “получените данни за терористичен акт” бе отцепена и централна софийска улица точно докато по нея трябваше да мине ескортът на свидетеля Маджо. Вероятно по същата причина по време на разпита в съдебната зала той бе с бронежилетка под сакото.

Останалите хора, влизащи в Съдебната палата - магистрати, журналисти, граждани, кой знае защо не са били предупредени да вземат такива или други мерки за сигурността си. Не е ясно и как Маджо е бил единственият, разбрал предварително за “готвеното нападение” срещу “дома на българското правосъдие” в деня, когато ще свидетелства.  

Не стана ясно защо, след като има оперативна информация, че една от най-важните сгради в България е заплашена от терористичен акт, органите, призвани да се справят с подобни ситуации, се изнесоха минути, след като свидетелят Маджо си тръгна.     

Показанията

Маджо дойде с три часа закъснение в съда, което оправда със задръстванията в София. Той влезе в залата през служебен вход, до който журналистите нямат достъп. Въпреки това с отработена усмивка на “добре облечен бизнесмен” позира близо минута-две пред камери и фотоапарати.

Съдийката Петя Крънчева повиши тон за закъснението и поиска извинение. След като го получи, тя обясни на присъстващите журналисти, че съгласно НПК не може да глоби свидетеля за закъснението му. 

Така след няколкомесечно очакване и издирване страните по делото за най-кървавото мафиотско убийство пристъпиха към разпита на свидетеля Маджо. Той трябваше да посочи и точен адрес, от който да бъде призоваван, но след кратка размяна на реплики, съпроводена с обяснението му, че живее “в Европа”, съдът записа за протокола адреса на адвоката му – Траян Марковски, координатор на българската защита по СПИН-процеса в Либия и председател на Висшия адвокатски съвет. 

Очаквано и без да се различава в показанията си от останалите свидетели в процеса, Маджо не си спомняше повечето факти, за които бе питан. Той говори за приятелските си чувства към Бай Миле, с когото обикновено обсъждали футболни въпроси или други “емоционални неща”. 

Накрая цялата суматоха завърши без да е спомогнала поне малко за изясняване на обективната истина по делото. Въпреки това компетентните органи отчитат убийството на Бай Миле и още петима души за разкрито.

Споделяне

Още по темата

Още от България