Невижданата чистка в Турция засегна вече около 50 000 души

Метлата стигна до образованието, разузнаването и Дианета. Отнет е лицензът на медиите на Гюлен

Невижданата чистка в Турция засегна вече около 50 000 души
Режимът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган продължава повсеместната чистка на всички нива в държавата, като уволненията вече достигнаха Министерството на образованието и Директората по религиозните въпроси (Дианет). Паралелно върви и прочистване на висшата държавна администрация, разузнаването и други специални служби. Към вторник вечерта общият брой на отсранените е вече около 50 000 души. Срещу близо 10 хиляди души са предприети съдебни действия.
 
Скоростта и размахът на тези действия все повече потвърждават версията, че властта е имала предварително съставени списъци на своите противници.
 
Западът предупреди Анкара да спазва законите и конституцията след неуспешния опит за преврат, но Ердоган е категоричен, че ще прочисти цялата държава от т.нар. "паралелна държава" на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.
 
В същото време във вторник турският регулатор на пазара за радио- и телевизионни станции отне във вторник лицензите на всички електронни медии, за които се смята, че са свързани с религиозното движение "Хизмет" на Гюлен, съобщи "Ройтерс", цитирана от БТА.
 
От самото начало на неуспешния опит за преврат властите твърдят, че живеещият в САЩ турски гражданин стои зад последните събития.
 
В съобщение на Върховният съвет за радио и телевизия (RTÜK) се казва, че решението е взето на извънредно заседание и единодушно. Турция е сред страните, критикувани от международни организации за бързо отстъпление на свободата на медиите. В интервю за Си Ен Ен президентът Ердоган обаче заяви, че никога не е имал проблеми със свободните медии.
 
Масови чистки
 
След като силите на правителството задържаха и уволниха десетки хиляди военни, полицаи и магистрати, във вторник турското министерство на образованието е уволнило 15 200 служители във връзка с опита за преврат. Съветът за висше образование в Турция от своя страна призова да бъдат отстранени 1500 декани и професори.
 
Уволнени са и 492 души от Комитета по религиозните въпроси (Дианет). В Дианета работят над 100 000 души
 
Отстранени от длъжност бяха и 257 души от администрацията на премиера, както и 100 души от държавното разузнаване – повечето от които не са били активни агенти. В службата на премиера работят общо 2600 души.
 
Също така от работа са отстранени и 60 служители на информационната агенция "Джихан“, която гравитираше около Гюлен, но по-рано тази година бе поставена под контрола на турската държава.
 
Турският Директорат по религиозните въпроси (Дианет) заяви в официално съобщение, че никой от неговите близо 100 000 служители няма да участва в мюсюлмански погребални молитви и няма да присъства при погребение на участвалите в метежа от 15 юли.
 
Изключение ще се прави единствено за онези войници, които са били "насилствено въвлечени" във военните действия, с които бе направен опит за сваляне на правителството и президента.
 
Метежниците не били достойни за благословия, тъй като "не само потъпкаха личните закони, но и цялата страна с действията, в които участваха".
 
Близо 10 000 арестувани
 
Според последни информации близо 190 турски граждани са загинали, над 100 метежници са убити, около 1500 са ранени. По обвинение за организиране на опит за преврат в Турция вече са задържани 9332 души. Сред тях има двама военни съветници на президента, 492 сътрудници на Дирекцията по религиозните въпроси, 100 полицаи, 6038 военни, 755 съдии и прокурори, над 250 сътрудници на канцеларията на премиера, 650 граждани.
 

В списъка на уволнените са 6000 военни, 9000 полицаи, 3000 магистрати,30 губернатори и 40 регионални ръководители, 103 генерали и адмирали (около 30% от генералитета), 1500 служители на финансовото министерство, 614 на жандармерията, 370 журналисти от държавната телевизия, 257 служители на Министерски съвет, 393 служители на Министерството на семейството и социалната политика, 16 на Министерството на развитието, 246 представители на местната власт, 492 души от Директората за религиозни дела, 100 служители на разузнавателните служби, 15 200 служители на Министерството на образованието, 1577 ректори. 21 000 учители в частни училища са с отнети лицензи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?