Неврологичен симптом при пациентка е спрял изпитването на оксфордската ваксина

Неврологичен симптом при пациентка е спрял изпитването на оксфордската ваксина

Доброволката от Великобритания, заради която беше спряна третата фаза на изпитване на оксфордската ваксина от "АстраЗенека", е получила неврологични симптоми, съответстващи на рядкото, но сериозно гръбначно-възпалително заболяване – напречен миелит. Това е съобщил   изпълнителният директор на "Астра Зенека" Паскал Сорио по време на конферентен разговор с инвеститори, съобщи американското медицинско издание "Стат".

Напречният миелит е сериозно състояние, включващо възпаление на гръбначния мозък, което може да причини мускулна слабост, парализа, болка и проблеми с пикочния мехур. В редки случаи ваксини са отключвали случаи на напречен миелит, въпреки че той може да бъде причинено и от вирусна инфекция.

Диагнозата на жената все още не е потвърдена, но тя се подобрява и вероятно ще бъде изписана от болницата още в сряда, е казал Сорио. Съветът, натоварен с надзора на данните и безопасността на клиничните изпитвания на АстраЗенека потвърди, че участничката е инжектирана с ваксината срещу Covid-19 на компанията, а не с плацебо, е казал Сорио по време на конферентния разговор, иницииран от инвестиционната банка JP Morgan .

Сорио също е потвърдил, че клиничното изпитване е спирано вече веднъж преди това през юли след като участник е имал неврологични симптоми. При по-нататъшно изследване този участник е диагностициран с множествена склероза, считана за несвързана с изпитването на ваксината срещу Covid-19, каза той.

Новите разкрития, направени от Сорио, са били чути от трима инвеститори, участващи в разговора, които са ги споделили пред "Стат". Говорител на АстраЗенека не е отговорил на поискани по имейл допълнителни коментари.

Един от инвеститорите, участвали в разговора, е заявил, че обясненията на Сорио имали за цел да успокоят инвеститорите, че компанията се отнася сериозно към събития, свързани с безопасността на ваксините и да възстановят щетите върху цената на акциите на компанията. "Ваксина, която никой не иска да приема, не е особено полезна", е казал Сорио.

До момента публичните изявления на АстраЗенека за спирането на изпитванията са оскъдни. Например, компанията не е потвърдила публично, че това е вторият път, когато изпитванията на ваксината срещу Covid-19 са спрени за разследване на нежелани реакции сред участниците.

В сряда компанията излезе с изявление, в което се казва, че АстраЗенека ще се ръководи от комитет от независими експерти за да определи кога да продължи изпитването.

Изпитването на АстраЗенека е първото във фаза 3, за което е известно, че е спряно. Такива спирания не са необичайни и все още не е ясно колко дълго ще продължи. 

Ваксината още може да е факт до края на годината 

В четвъртък Сорио коментира, че все още може да има ваксина до края на тази - началото на следващата година в зависимост от бързината на регулаторните одобрения.

Сорио каза, че е обичайно да се спират изпитвания при странични реакции и това се случва много често.

"Случва се много често и много експерти ще ви го кажат. Разликата с другите изпитвания на ваксини е, че не ги наблюдава целият свят, разбира се. Спират, проучват и рестартират“, коментира Сорио, цитиран от "Гардиън" 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус