Лидери на младежкия СДС и редови членове масово напускат
16:20 | 09.11.2005 | 342 прочитания

Шестима от общо 11-членното ръководство на Младежкия Съюз на демократичните сили (МСДС) подадоха оставки в сряда, като четирима от тях напуснаха и СДС.

Освен тях напускат постовете си и председателите на младежките сини структури в Плевен, Бургас, Добрич, Русе, Габрово, Благоевград и Айтос. Бившият вече председател на националното ръководство на МСДС Калоян Методиев обяви, че вече не е член и на СДС.

Напускащите млади седесари заявиха, че идеите им не са намирали подкрепа от новото национално ръководство на СДС начело с Петър Стоянов. И ние не подкрепяме идеите им, заяви Калоян Методиев. По думите му членовете на МСДС не са могли да отвоюват партията от хора, които сега са в ръководството на СДС.

Стоянов, който бе избран за лидер на СДС в началото на миналия месец с мощната подкрепа на СДС-София, покани за свои заместници в НИС Стефан Иванов и Иван Сотиров, които оглавяваха столичната организация, но подадоха оставки заради провала на кметските избори. Те обаче оставаха в НИС на СДС и обвиниха инакомислещите в МСДС в “подривна дейност”, довела до загубата на кандидат-кмета Минко Герджиков.

Ръководството на МСДС малко преди вота даде подкрепа за кандидата на ДСБ Светослав Гаврийски и обяви, че шефовете на СДС – София подкрепят статуквото и запазването на позиции в бордове на общински фирми.

Подалите оставка заявиха в декларация, че отхвърлят опитите на политически ръководства да подменят истинските причини и виновници за краха на българската десница с търсене на поредните "вътрешни врагове".

Към общия акт на протест се присъедини и бившия депутат от СДС и шеф на щаба на сините в Габрово Вирджиния Велчева, която също напусна партията. На протеста присъства и бившият шеф на комисията по досиетата и бивш член на Националния съвет на СДС Методи Андреев. Той обаче заяви, че не смята да напуска партията, въпреки с присъствието си да показа, че подкрепя инициативата.

За масовото напускане не е било уведомено националното ръководство на СДС. Обяснието бе, че диалогът между МСДС и СДС отдавна е преустановен. Три часа след публичното обявяване на оставките зам.-председателят на СДС Стефан Иванов заяви, че не знае за случилото се.  

Според Калоян Методиев протестната акция е била подкрепена от над 30 души, заемащи постове в МСДС и СДС, като над 20 от тях са решили да напуснат партията.

В следващите часове и дни ще станем свидетели на още по - голяма вълна от оставки и напускащи партията ще се увеличи. Някои останаха в СДС, защото в местата, в които живеят и работят, партията още е жива. В цялото дясно ние не виждаме да се случва нещо позитивно. То е в плен на междуличностните борби и амбиции, заяви Методиев.

Напускащите младежка организация обявиха, че няма да постъпят в ДСБ, откъдето не били и потърсени, а ще работят по осъществяването на своите проекти за обединение на десницата чрез гражданското сдружение “Общество за нова България”.

Решихме да не правим партия, защото партийното начало в България се намира в криза. Показа го успехът на Симеон Сакскобургготски през 2001 година, появяването на Атака и резултатът на Бойко Борисов на кметските избори, обявиха напускащите.

На пресконференцията присъстваха и изключените през последния месец членове от софийската организация на СДС.

Стефан Стоянов, племенник на лидера на СДС Петър Стоянов, като единствен останал представител на МСДС-София в НИС на младежката организация, трябваше да стане и неин и.д.председател. Часове след тиражирането на новината в медиите обаче от пресцентъра на “Раковски” 134, съобщиха, че такъв няма да бъде назначаван.

Според устава на МСДС Националният съвет, който ще бъде свикан до 10 дни, трябва да избере служебно ръководство, което трябва да подготви свикването на Национална конференция на МСДС, съобщиха още от СДС.