СДС заложи на свои кметове и управленци за изборите през юни
18:14 | 19.04.2005 | 558 прочитания

СДС заложи на трима от настоящите си кметове, на дузина бивши свои управленци и на шестима сегашни депутати за парламентарните избори през юни. Коалиционните партньори от Гергьовден и Демократическата партия получават общо три първи места в листите.

В обявения във вторник списък с водачите на листи няма изненади, тъй като в него са намерили място и членовете на НИС. Подборът показва също, че лидерът на СДС Надежда Михайлова се е опитала да смаже бъдещата вътрешна опозиция срещу себе си, като е отрязала влиятелния син депутат Никола Николов от първото място в Разград. Според запознати, лобито на бившия президент Петър Стоянов, който също претендира за лидерски позиции в партията, е максимално редуцирано като представителство в избираемата част на листите.

Михайлова, Димитров и Стоянов водят по две листи

Н. Михайлова, бившият премиер Филип Димитров и бившият президент Петър Стоянов са единствените, които оглавяват две листи. Михайлова е във Варна и 23-ти софийски, Филип Димитров е в Благоевград и 24-ти софийски, а Петър Стоянов е в Пловдив-град и Смолян.

От “Раковски” 134 е планирано СДС да даде реванш на бившия премиер Иван Костов, който преди година напусна партията и с група депутати и основа Демократи за силна България, като изкара срещу него “тежката артилерия” в лицето на Филип Димитров в 24-ти столичен район и Петър Стоянов в Пловдив. Предполага се, че Костов ще се кандидатира именно на тези две места, където по традиция е водил на предишни избори.

Ф. Димитров ще се състезава в Благоевград и срещу най - имиджовата фигура от НДСВ – главния секретар на МВР Бойко Борисов. В Пловдив Петър Стоянов ще се състезава с друга популярна фигура от НДСВ – министър Милен Велчев, както и срещу областния шеф на БСП Захари Георгиев. Във Варна Надежда Михайлова е срещу вицепремиера Николай Василев и Петър Димитров от БСП.

Водачи на листите са още бивш президент, бивш премиер, бивш външен министър, бивш вътрешен министър, бивш министър на търговията, трима бивши кметове, трима бивши областни управители и трима настоящи кметове.

Кметовете на Плевен, Русе и Шумен ще теглят листи на ОДС

“Ако искаме да спечелим мандат за управлението на страната, трябва да заложим на хората, които са доказали, че могат да печелят по-широка подкрепа”. Така лидерът на СДС Надежда Михайлова аргументира във вторник включването на кметовете на Плевен, Русе и Шумен съответно Найден Зеленогорски,  Русе Елеонора Николова и Веселин Златев като водачи на листи в градовете си.

Националния съвет на СДС одобри водачите във всичките 31 избирателни района с 81 гласа “за”, 14 “против” и 5 “въздържали се”. Надежда Михайлова призна, че само с кметовете ще могат да спечелят достатъчна подкрепа, но отрече да има криза на личности в партията.

Трима от водачите на листи на ОДС са на коалиционни партньори: в Бургас е лидерът на Гергьовден Любен Дилов-син, а в 25-ти софийски и в Хасково – съответно лидерът на Демократическата партия Александър Праматарски и членът на ДП и бивш началник на кабинета на премиера Иван Костов Николай Вълчев.

Скандал заради отстраняването на Николов

Общо 8 от водачите са наложени от Националния изпълнителен съвет (НИС). 5 от тях са от СДС, като смяната на водача в Разград Никола Николов предизвика оставка на областното партийно ръководство и шумно напускане на самия Николов.

В Сливен партийното ръководство е “спуснало” бившия шеф на комисията по досиетата Методи Андреев, след като общинското ръководство на партията преди месец подаде оставка като протест, че водач на листата се очертава членът на НИС Ергин Емин.

Емин ще води листата в Разград, обяви Надежда Михайлова, като допълни, че той бил един от основателите на партията там. Така от водаческото място беше отстранен номинираният от всички местни организации Никола Николов. Синият депутат, чието изключване от ПГ на ОДС преди година беше една от причините за конфликта между Надежда Михайлова и Иван Костов, заяви, че ако ОДС не спечели планираните 60 места в следващия парламент, цялото ръководство начело с лидера трябва да подадат оставка. Николов се смята за “топлата връзка” между СДС и дясно настроената част от НДСВ.

Надежда Михайлова не пожела да потвърди дали целта на ОДС са 60 места. Ние не измерваме успеха с брой депутати, защото може да се окаже, че и със 70 места ОДС да е трета политическа сила в следващия парламент. За нас е важно да спечелим достатъчно, за да получим мандат за управление на страната, допълни тя.

Само 6 от настоящите СДС-депутати, сред които и самата Михайлова, ще водят листи на ОДС за следващия парламент. След заседанието Михаил Михайлов коментира, че от месец безрезултатно е търсил среща с лидерката. Същото заяви и Никола Николов. Това е несериозно, те и двамата са депутати, коментира Михайлова.

Колкото до предишния й протест срещу издигането на Софиянски за кандидат-депутат от ССД, тя обясни, че столичният кмет е спечелил с подкрепата и на СДС, и на останалите партии в коалицията за втория тур и трябва да съобрази номинацията си с поетите ангажименти, а не да решава вътрешнопартийните си проблеми като се кандидатира за депутат.

Михайлова беше категорична, че ще поеме риска в последствие, при евентуални частични местни избори, СДС да загуби властта в Плевен, Русе и Шумен. От СДС уточниха, че кметът на Видин Иван Ценов също е бил кандидат за депутат, но е бил разколебан от партийното ръководство. При обявяването на критериите за бъдещите народни представители от НИС на СДС бяха категорични, че кметовете могат да се кандидатират само с изрично разрешение на партийното ръководство.

Пред Mediapool главният секретар на партията Ваньо Шарков уточни, че Зеленогорски е един от 5-те водачи от СДС, наложен от НИС. Там местните организации са предложили депутата Васил Василев, а единствено община Плевен е предлагала кмета. Самият Зеленогорски пък преди месец обяви, че не желае да става депутат.

Ръководството не се е съобразило с предложенията на общинските и областните организации още в Благоевград, Кърджали, Сливен и Разград.

Организациите в Кърджали са предлагали там листата да се води от Петър Стоянов и не са имали алтернативни предложения. Самият Стоянов обаче е отказал мястото в полза на първите позиции в Пловдив и Смолян.

10 избираеми места за партньорите

Общо 10 избираеми места смята да даде СДС на коалиционните си партньори, казаха за Mediapool от партийното ръководство, но отказаха да уточнят в кои региони, тъй като преговорите все още продължавали.

Дилов-син отрече да е недоволен от мястото си, въпреки че се очакваше той да оглави листата на 23-ти софийски район, където Гергьовден има най-силна подкрепа при предишните избори. По думите му, битката в Бургас се очертавала като доста интересна, а той обичал предизвикателствата.

Според досега обявените водачи на листи, в Бургас ще се състезават лидерът на БСП Сергей Станишев, външният министър Соломон Паси (от НДСВ), енергийният министър Мирослав Севлиевски (от Новото време), лидерът на БЗНС – НС Анастасия Мозер (коалиция БНС).

По повод водача в Хасково, бившият началник на кабинета на Иван Костов Николай Вълчев, Н. Михайлова коментира, че ако за това става дума, и тя е била министър в същото правителство. Според запознати, обаче, наложената отгоре “компромисна” кандидатура ще успокои напрежението в региона, където от местните организации на СДС предлагали 4 кандидатури.

Избирателен район

НДСВ

Коалиция за България

ОДС

1 Благоевград

Бойко Борисов

Любен Корнезов

Филип Димитров

2 Бургас

Соломон Паси

Сергей Станишев

Любен Дилов – син

3 Варна

Николай Василев

Петър Димитров

Надежда Михайлова

4 Велико Търново

Николай Свинаров

Бойко Великов

Дмитър Йорданов

5 Видин

Нина Чилова

Михаил Миков

Величко Йонов

6 Враца

Христина Христова

Георги Божинов

Данаил Иванов

7 Габрово

Станимир Илчев

Татяна Дончева

Мирослав Семов

8 Добрич

Даниел Вълчев

Николай Камов

Николай Младенов

9 Кърджали

Антония Първанова

Стефан Данаилов

Валентин Манев

10 Кюстендил

Пламен Панайотов

Иво Атанасов

Емануил Йорданов

11 Ловеч

Лидия Шулева

Янаки Стоилов

Георги Митев

12 Монтана

Борислав Великов

Васил Калинов

Любомир Иванов

13 Пазарджик

Даниел Вълчев

Георги Пирински

Иван Колчаков

14 Перник

Меглена Кунева

Ангел Найденов

Христо Марков

15 Плевен

Милен Велчев

Румен Петков

Найден Зеленогорски

16 Пловдив – град

Милен Велчев

Захари Георгиев

Петър Стоянов

17 Пловдив – област

Бойко Борисов

Петър Мутафчиев

Йордан Бакалов

18 Разград

Валентин Церовски

Венелин Узунов

Ергин Емин

19 Русе

Меглена Кунева

Ивайло Калфин

Елеонора Николова

20 Силистра

Яни Янев

Добромир Гущеров

Красимир Димитров

21 Сливен

Йордан Лечков

Асен Гагаузов

Методи Андреев

22 Смолян

Георги Петканов

Тодор Кумчев

Петър Стоянов

23 София

Пламен Панайотов

Румен Овчаров

Надежда Михайлова

24 София

Долорес Арсенова

Стефан Данаилов

Филип Димитров

25 София

Огнян Герджиков

Сергей Станишев

Александър Праматарски

26 София – област

Весела Драганова

Младен Червеняков

Валентин Василев

27 Стара Загора

Васил Иванов – Лучано

Емилия Масларова

Ваньо Шарков

28 Търговище

Тошо Пейков

Румен Овчаров

Калоян Методиев

29 Хасково

Веселин Близнаков

Костадин Паскалев

Николай Вълчев

30 Шумен

Николай Свинаров

Димитър Дъбов

Веселин Златев

31 Ямбол

Минчо Спасов

Кристиян Вигенин

Илиян Бъчваров