Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Идеята

Проектът цели да адресира проблема с т.нар. алтернативни факти и фалшивите новини, но най-вече девалвацията на публичното говорене в България, изобилстващо от евтин популизъм, еднодневни "сензации" и безотговорни твърдения. Водени от разбирането "всяко чудо за три дни", публичните фигури в България произвеждат на всеки три дни поне по едно "чудо", толерирани от медиите, които работят на същия принцип и са част от проблема, а не от решението му. В тази среда трудно може да се създаде информирано обществено мнение, нито пък да се гради модел на отчетно и прозрачно управление.

Всичко това води до слабо доверие не само в политиката и управлението, но и в публичната комуникация и медиите.

Гражданите в България са свикнали публичните фигури често да правят коренни и необясними промени в своите позиции, да поемат ангажименти, които впоследствие не изпълняват, да правят противоположни изказвания в рамките на кратък период от време и т. н. Проблемът се дължи на различни фактори, включително слабо развитото в българската публична сфера критично осмисляне на публичното говорене на базата на обективен метод.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.