Неясна сметка около парите за болници, отпуснати в чест на новия министър

Неясна сметка около парите за болници, отпуснати в чест на новия министър

Вицеприемиерът и финансов министър Симеон Дянков съобщи в петък, че 65-те милиона, предназначени за разплащането на дълговете към болниците, са преведени сутринта на сметката на НЗОК.

По думите му въпросните пари са от икономии по лихви от външния ни дълг, както и от някои други пера, но не пожела да уточни какви са те.

Новината идва ден след номинацията на нов здравен министър – Стефан Константинов, който трябва да замени набързо отстранената от поста Анна-Мария Борисова и да се справи с лавинообразно нарастващото недоволство и на медици, и на пациенти.

Борисов от 10 месеца искал Константинов за министър

В същото време премиерът Бойко Борисов направи признание, че от много месеци истински искал д-р Константинов за министър на здравеопазването, но той досега му отказвал. Борисов уточни, че е имал такова желание от “10 месеца“. Така той отговори на въпроса защо е избрал именно Константинов.

Това означава, че министър-председателят е искал Константинов да заеме поста още по времето, когато начело на здравеопазването беше Божидар Нанев.

Не е ясно дали желанието на Борисов наистина датира оттогава, но е ясно, че той се е срещал с Константинов през пролетта и наистина е бил впечатлен от него.

На 13 април при посещение на Борисов в Кюстендил Константинов, който е лекар там, е изложил пред премиера идеите си за реформата в здравеопазването в качеството си на зам.-председател на БЛС. На срещата е присъствала и Анна-Мария Борисова, няколко дни след като бе номинирана за министър и дни преди да положи клетва като министър.

По повод на тази среща депутатът от ГЕРБ Валентин Микев, който е присъствал на нея, заяви пред Дарик радио, че Борисов е бил много заинтересован от разговора и е посъветвал бъдещия министър на здравеопазването проф. Борисова и д-р Константинов да си разменят визитките.

Не е ясно какво носят допълнителните пари на болниците

В същото време остава неясно с колко ще повишат превежданите към болниците суми чрез допълнителните 65 млн. лева.

Дянков обеща парите само ден след като Анна-Мария Борисова беше отстранена, признавайки се за заложник на финансовия министър, който я остави в глуха защита срещу недоволните медици.

Само преди две седмици бяха отпуснати други 65 млн. лева, за които моментално бе изчислено, че ще стигнат за средномесечен разход на болниците от 80 млн. лева.

С новите 65 млн. лева сметката се оказа изключително сложна.

Пред Mediapool от финансовото министерство обясниха, че са отпуснали втори транш от 65 млн. лева, защото от НЗОК са ги поискали.

При запитване в Здравната каса пък отговориха, че все още не е ясно с колко тази допълнителна сума ще увеличи средномесечния разход за болниците.

Шефката на здравната каса Нели Нешева сутринта съобщи, че втората допълнителна сума ще се отрази на плащанията към болниците едва през ноември. По-късно обаче тя обясни, че се работи трескаво и това ще стане още до пети октомври. "Ние веднага се свързахме с директорите на РЗОК, получаваме все още информация от тях и до 17.30 часа ще бъдем готови с разчетите. До края на работния ден сумите, които ще получат директорите на РЗОК, ще бъдат готови и те ще ги наредят вече към изпълнителите на медицинските дейности към здравните заведения", каза Нешева.

Финансовия министър Симеон Дянков обвърза отпускането на парите със смяната на здравния министър и с това, че “реформите вече се правят“. Той визира готовото, но до момента никому неизвестно ново остойностяване на медицинските дейности и подготвените от здравното министерство законови промени, които предвиждат мегаагенция да поеме цялата лекарствена политика.

Дянков, който като вицепремиер отговоря за здравеопазването, поясни, че имал многократни разговори с Константинов за това какво трябва да се направи в системата, а дори и в момента "в съседния кабинет" екип разработвал програмата на новия министър.

Многобройните финансови “врътки“ от началото на годината с плащане на части, плащане с пари от бюджета за тази година на разходи от миналата година, актуализация на бюджета, допълнително “додаване“ и т.н. създава тотална каша в бюджета на НЗОК.

С първоначалния бюджет за болниците беше определен годишен разход от 708.9 млн. лева. Ако от тях се извадят 140 млн. лева, които трябваше да бъдат платени с бюджета за 2009 година, но бяха изплатени с тазгодишния, сумата става 568 млн. лева. Така парите за болниците трябваше да свършат още с изплащането на средствата за юли. Това са и последно платените на болниците пари.

От актуализацията на бюджета обаче за болниците бяха отпуснати допълнително 178 млн. лева, а с обещаните на два пъти по 65 млн. лева, допълнителните средства стават около 300 млн. лева.

Така за август, септември, октомври и ноември с допълнителните средства и вътрешни преразпределения ще могат да се изплащат по 80 млн. лева средномесечно. Парите за декември по правило се изплащат през януари.

Средномесечната сума за болниците от 80 млн. лева трябваше да се достигне още с първите 65 млн. лева, обещани преди няколко седмици от Дянков. С отказа да се каже какво носят новите 65 млн. лева за болниците излиза, че с тях финансовият ангажимент остава същия.

Споделяне

Още по темата

Още от България