Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Неясни интереси поставят под заплаха доверието в пенсионните дружества

Финансовият регулатор вкаран в двойна игра - да "наказва" неудобен инвеститор и да брани честта на председателя си

17 коментара
Неясни интереси поставят под заплаха доверието в пенсионните дружества

Серията от медийни публикации как компании, свързани с бизнесмена Иво Прокопиев, източват пенсионно-осигурителната система, накара две големи дружества от системата да реагират публично и да попитат чии интереси брани Комисията за финансов надзор - на осигуряваните стотици хиляди лица или на частни/политически структури. А за самата комисия и нейния председател Стоян Мавродиев се родиха подозренията, че може би работи по системата на "тефтерчето на Златанов", както стана нарицателно поведението на комисията за конфликт на интереси и нейния председател.

"Лошите" пенсионни дружества, източвани от "лошия" холдинг

Според публикациите, тиражирани масирано в последните десетина дни, двете големи пенсионно-осигурителни дружества "Доверие" и "Алианц" са инвестирали посредством различни инструменти 100 млн. лв. в компании от "Алфа финанс холдинг" на Иво Прокопиев, като по този начин на практика са го финансирали с парите на осигурените лица.

Посочени са много подробности за конкретни извършени сделки с компаниите на Прокопиев, като се набляга не само на "съмнителния“ им характер, но се дават и офшорните им връзки. Без изненада се намесва и името на президента Росен Плевнелиев и "неговите офшорки“, за съществуването на които президентът е правил многократни опровержения.

Само навременна намеса на Комисията за финансов надзор (КФН), подчертават публикациите, е ограничила пораженията от това финансиране, като без много усилия става ясно, че изнесените подробности са с източник именно комисията. А и самата комисия не скрива това.

Опровергавайки твърденията, ПОК "Доверие" поиска в открито писмо "КФН да изпълни своите функции, предвидени в Закона за Комисията за финансов надзор, които ѝ вменяват да защити интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените". От "Доверие" напомнят на КФН какви са законовите ѝ задължения, в случай, че ги е забравила.

В писмото надзорът е призован да отговори чрез медиите дали отговаря на истината, че сега или в миналото е имало или има инвестиции в размер на 100 млн. лв. в облигационни емисии и акции на емитенти, свързани с Иво Прокопиев, и ако не, какъв е точният им размер, като абсолютна сума и дял в портфейлите на фондовете, управлявани от ПОК "Доверие". Пита се и дали направените инвестиции нарушават законите в страната и има ли претърпени загуби на осигурени заради тях.

"Доверие" призова и за публична информация "има ли специфична причина, поради която КФН, но не проверяващите екипи, се фокусира конкретно върху тези инвестиции, без да обръща внимание върху други сходни по структура и риск емитенти и инвестиции на пенсионните фондове, управлявани от ПОК "Доверие", дали този фокус е свързан с политическата обстановка в страната и с факта, че тази информация се използва като аргумент за публични атаки срещу определени политици".

И "Алианц" реагира с публично писмо до вложителите си, като напомни, че и тя е обвинена заедно с още едно дружество в инвестиране на 100 млн. лв. в компании на Прокопиев.

Компанията казва, че реалните вложения са били много по-малки и поради задължителните предписания на КФН те са били прекратени и изтеглени, като са били изцяло изплатени от дружествата от групата на "Алфа Финанс". Вложенията не само не са нанесли загуби на "Алианц", но са осигурили много добра доходност.

От компанията напомнят и за случая с репо-сделки с "Каолин" АД, когато финансовият регулатор отново е наложил принудителни административни мерки върху "Алианц", защото осъществявал "високорискови“ операции и "застрашава“ интереса на осигуряващите се лица.

Акциите на "Каолин" са били категоризирани от КФН като много рискови при борсова цена около 3.5 лева.

"Последвалата успешна продажба на мажоритарния пакет акции от капитала на "Каолин" АД на германската компания "Кварцверке" ГмбХ при цена 4.156 лева, тоест почти 20% по-високо, показва правотата на нашия инвестиционен възглед и несъстоятелността на аргументите, изложени от КФН за влошеното състояние на "Каолин" АД", пише "Алианц".

От "Алфа финанс холдинг" също излязоха с позиция, че "начинът, по който финансовият регулатор осъществява дейността си спрямо "Алфа финанс" и неговите партньори, е тенденциозен, незаконен и не работи за интересите на инвестиционната общност. Неслучайно всички от споменатите административни мерки са оспорени по съдебен път. Независимо от тяхната незаконосъобразност, всички те са изпълнени без изключение и в момента споменатите пенсионни фондове "Доверие" и "Алианц" нямат експозиция към никой от споменатите в статията финансови инструменти".

"Не може да се говори за никакво източване, при положение, че за последната година в резултат на сделките с цитираните от КФН сделки с ценни книжа е генериран доход в размер на приблизително 1,9 млн. лева за двата фонда, съответно за осигурените в тях".

КФН отговаря: Обвиненията към нас са безпочвени

Комисията за финансов надзор не остана безмълвна и разпространи и свой отговор. В него се напомни, че тя е независим орган, че не обича да прави публични изявления. След което пространно се обяснява какви са принципите на работата ѝ. Медията, автор на текстовете срещу компаниите на Прокопиев и двата пенсионни фонда, пък била получила сведенията по Закона за достъп до информацията, а интерпретациите били нейни.

"КФН държи също да подчертае, че в исторически план през последните три години няма решение на регулатора, което да е било оспорено от компании, свързани с Иво Прокопиев и да не е било потвърдено от съда. Това е показател за висок професионализъм и спазване на правилата от наша страна и категорично доказва, че те са юридически обосновани и са взети при спазване на закона. Този факт прави обвиненията към регулатора за незаконност на действията му, отправени от посочените поднадзорни лица, напълно безпочвени, неверни и тенденциозни", казват от регулатора.

Впрочем, на твърденията в публикациите, че пенсионни дружества източват парите на вложителите си с инвестиции във фирми, свързани със собствениците им, отговори и председателят на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев. В интервю пред "Труд" от петък той казва дословно следното:

"Резултатите, които имат фондовете, показва добро равнище на доходността. Тя се постига с добро управление, а не с "източване". В някои случаи дадена инвестиция не постига предвидения резултат, но това е рискът на пазара. КФН има пълните правомощия да контролира тази дейност. Тя има ежедневна и пълна информация за всяка от инвестициите на пенсионните фондове. Реално е понякога да се правят пропуски, грешки и неправилни действия, но те навреме се отстраняват от пенсионно-осигурителните дружества и това го показва практиката".

Вторият план на интригата: Неудобните медии, неудобният президент и ...Брендо

Ако спорът остава в рамките на финансовите отношения между дружества, поднадзорни на Комисията за финансов надзор, изводите са едни - става дума за корпоративни интереси, които в България често въвличат в играта и държавни органи. А медийната подплата при тези спорове не е нещо несрещано.

В случая с "Алфа Финанс" става дума и за политика. Медиите на Иво Прокопиев ("Дневник“, "Капитал“) си позволяват да водят относително независима (за разбиранията на България) политика. Те някак остават настрани от общия медиен фон. Затова публикациите срещу Прокопиев от години, а и в последните дни, са тиражирани в медии, контролирани или зависими от Делян Пеевски и кръга, който той представлява.

А наложената в обществото представа, че президентът Росен Плевнелиев е близък до "кръга Прокопиев" е удобен начин и той да бъде включен в обстрела.

И трето неприятно за финансовия регулатор и за неговия председател обстоятелство. "Капитал“ си позволи да даде подробности за едни предишни занимания на Стоян Мавродиев, преди той да стане председател на КФН - а именно да регистрира офшорни компании и да ги продава на клиенти.

През две такива фирми осъденият за наркотрафик в Италия Евелин Банев - Брендо е изпрал пари от престъпна дейност. За това той бе осъден през февруари на затвор в България, но впоследствие екстрадиран в Италия. На делото съдията призова Стоян Мавродиев да даде показания, но впоследствие се отказа от призоваването.

"Капитал“ цитира само това, което е намерил в съдебните документи - че подписът на Мавродиев стои под документи, свързани с Брендо. А че той е бил призоваван през февруари по делото "Брендо" бе тогава отразено от много медии.

Заради написаното в "Капитал“ в отвореното писмо на КФН се казва буквално:

"Впечатление също така прави и фактът, че един от създателите на етичните органи на Съюза на издателите и на Съюза на електронните медии, г-н Иво Прокопиев, като издател, системно сам не спазва заложените високи стандарти за етика и обективност при отразяването на теми, свързани с КФН. Ярък пример за това наблюдение е фактът, че той си е позволявал многократно да отправя лични нападки и недоказани обвинения към председателя на институцията, без да е потърсил неговата гледна точка. Те се явяват неразривна част от целенасочена кампания на конкретната бизнес и медийна група, която се чувства засегната от принципните и последователни действия на КФН по прилагането на законите на страната и цели да уязви регулатора при изпълнение на задълженията му (...)".

"Всички персонални клевети в медийните публикации ще бъдат обект на граждански и наказателни дела срещу групата "Икономедия" и издателите ѝ, конкретно г-н Прокопиев. Председателят на КФН ще заведе множество дела за уронване на доброто име и репутация на институцията, както и за системните клевети по негов адрес, включително тези от последните дни, тъй като това е квалифицирано престъпление по НК", се казва в отвореното писмо.

Mediapool се обърна към КФН с въпрос дали цялата комисия, която е колективен орган, стои зад разпространеното писмо или то е мнение само на председателя ѝ. Отговорът бе лаконичен: "Каквото сме искали да кажем, сме го написали. Няма какво повече да добавим."

Запитана бе и Софийската градска прокуратура (СГП) дали има образувани проверки и дела срещу Иво Прокопиев и Стоян Мавродиев. От държавното обвинение обявиха, че проверки срещу Прокопиев няма, но има една проверка срещу Мавродиев по сигнал, даден миналия месец.

От СГП категорично отказаха да съобщят за какво е проверяван шефът на КФН.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

17 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #17

  Последните два абзаца говорят ясно кой кой е. "Капитал" цитира само това което има в съдебните документи. А това,че КФМ искат преди да се цитират официални документи да се иска гледната точка на окипазените е смешно.

 2. Анонимен
  #16

  Сделката за БНБ е по4нала месец юни, така, че не е възможно Райков да има нещо общо, а по отношение на Доверие И Алианц- още едно доказателство, 4е комунистите няма да позволят на България да се оправи.

 3. Анонимен
  #15

  Катон Скандалната сделка за печатницата на БНБ, която ще произвежда банкноти, за която още преди време алармира Румен Петков, е с главни движещи режисьори – бившият служебен министър Марин Райков и президентът, съставил служебния кабинет - Росен Плевнелиев, разкри АФЕРА. Движещият изпълнител на сделката, която касае националната сигурност на България, е бившият финансов служебен финансов министър Калин Христов, който сега е подизпълнител на БНБ."Картаген трябва да бъде унищожен", а всичко свързано с ГЕРБ забранено като мафотска и терористична структура!

 4. Анонимен
  #14

  КАТОН Картаген трябва да бъде унищожен, а всичко свързано с ГЕРБ и мутрите забранено и натитено не в Сибир ,а по Каймановите острови без сметки ( Сигуено са успели да скътат чужда една две такива )

 5. Анонимен
  #13

  Ако пъдаринът те сгащи в чужда нива, почвай да пищиш, че е необективен и с неясни интереси.

 6. Анонимен
  #12

  Хвани единия, блъсни другия!!!

 7. Анонимен
  #11

  Не е ли редно сайтът да обявява публично собствениците си? Така няма да гадаем дали Прокопиев го е купил или не.

 8. Анонимен
  #10

  Е..знаех си ,че Ивчо е добър и Роско е Добър. Разни комисии,парламенти /марламенти гледат да клеветят. Вярват ли си в това обаче ? Или си викат българина прост и си заслужава съдбата. Виж ние е портестираме от СИНГАПУР. Държавата дава гражданство,а защо не отнема на такива заслужили крадци ...и да се натирят 40 -50 души по екзотични острови ( с конфискувани сметки) -за да миряса държавата и тръгне на управия!? Като се отнема българско гражданство да няма - президент, инвеститор и нам какъв. Даваш и възможност на тия будни "идеолози и икономисти" да развият икономиката на Каймановите острови ...тука вече я развиха. Вече можем и без помощ.

 9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #9
 10. Анонимен
  #8

  Гицка Без Лустрация на Съдебната система не виждам как ще подобрим положението. На Държавните институции. И на Банките. ТОТАЛНА ЛУСТРАЦИЯ - или все ще сме си на тоя хал. "След ПОД "Доверие" и "Алианц" се усъмни в обективността на КФН Неясни интереси поставят под заплаха доверието в пенсионните дружества Финансовият регулатор вкаран в двойна игра - да "наказва" неудобен инвеститор и да брани честта на председателя си"

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.