Неясно бъдеще за антиСПИН програмата у нас след оттеглянето на глобалния фонд

Страната ни е изправена пред опасността от бързо нарастване на болните от ХИВ/СПИН  след окончателното оттегляне на Глобалния фонд за борба срещу инфекцията.  В края на тази година изтича срокът на споразумението между здравното министерство и глобалния фонд и в момента тече процедурата за удължаване на срока на споразумението до края на 2015 година, съобщи експертът от министерството Мария Замфирова.

От ведомството планират да изготвят национална програма с различни дейности и планиран бюджет за периода 2016-2020 година. Безплатното лечение, както и досега, ще се осигурява за всички, увери Замфирова.

Пациентски организации обаче са обезпокоени, че има опасност от безконтролно развитие на епидемията, тъй като засегнатите от ХИВ е нараснал чувствително след 2010 година, когато Глобалният фонд е оттеглил финансирането от страната.

Според тях държавата няма готовност да поеме грижата и да осигури същото финансиране за  вече изградените структури и наложени дейности.

Едногодишното лечение на един болен у нас струва 8 хиляди евро. Официалният брой на регистрираните ХИВ-позитивни в България е 1943 души.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?