Неяснота с парите за разкопки оставя Перперикон незавършен

Николай Овчаров от месеци чака 200 хил. лв. за проучване на нов терен в скалния град

Николай Овчаров при предишни разкопки на Перперикон, сн. БГНЕС

Ако до дни държавата не отпусне 200 000 лева за завършат разкопките и аварийната консервация на терена в източната част на двореца-светилище Перперикон, има опасност обектът да остане незавършен. Това предупреди във Варна археологът проф. Николай Овчаров, ръководител на проучванията на скалния град в Кърджалийско.

"Ако разкопките на Перперикон не започнат до десетина дни, е по-добре въобще да не започват", заяви той. По думите му от това, че ще остане незавършен обектът няма да се разпадне, но този участък от земя ще остане обрасъл в треволяци и няма да е приятна гледка за туристите.

Според правилата на европейските проекти, по какъвто се работи и в Перперикон, след завършването му в продължение на 5 години няма да могат да се извършват никакви строителни, археологически и други дейности, поясни археологът.

Той каза, че от месеци се опитва да говори с финансовия министър Петър Чобанов за проблема. До Министерство на културата са пратени писма с план-сметки. Засега обаче няма яснота колко пари ще бъдат отпуснати за Перперикон. Говори се, че 500 000 лева ще бъдат отпуснати тази година за всички археологически обекти в страната, посочи Очваров.

"Отново от утре тръгвам по министерствата. Нямам друг избор. Ще се опитвам да вляза в Министерството на културата, по някакъв начин да проникна и до министър Чобанов, за да му обясня за какво става дума и колко важно е всичко това и че заради една сравнително дребна сума ние можем да загубим 15-годишни усилия. Мисля, че в край на краищата разумът трябва да надделее и да се случи това, което всеки нормален човек смята, че трябва да получи, когато говорим за един финален етап", каза археологът.

Той допълни, че само в почивните дни от 1 до 6 май Перперикон е бил посетен от над 11 хиляди туристи, а средно годишно посетителите са четвърт милион - предимно българи. Най-многобройни са туристите от София и Варна, а процентът на чуждестранните туристи е около 10.

Пет поредни български правителства са финансирали разкопките на уникалния град на траките, като дотук държавата е инвестирала в това 1.5 милиона лева, отчете проф. Николай Овчаров.

Той допълни, че наесен ще бъдат направени опити за започване на разкопки в Липова, град в румънската част на Банат. В началото на ноември там ще се състои научна конференция, посветена на 570-тата годишнина от Битката при Варна и съдбата на балканските народи при османското нашествие.

При добра реакция от румънска страна, ще бъде направен опит, съвместно с румънски археолози, догодина да се проучи замък в градчето, даден на по-малкия син на цар Иван Шишман - Фружин. Фружин получава замъка за своите заслуги като един от най-видните пълководци на крал Сигизмунд. Имотът е бил загубен от българския престолонаследник след разгрома при битката край Варна през 1444 г.

Споделяне

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?