Неясноти около помощта за Гърция вдигнаха рязко лихвите по облигациите й

Неясноти около помощта за Гърция вдигнаха рязко лихвите по облигациите й

Неяснотата около финансовия пакет в подкрепа на Гърция повиши до рекордни стойности разходите по заемите ѝ. В понеделник лихвите по гръцките 10-годишни облигации прехвърлиха за пръв път от влизането на страната в еврозоната през 2001 г. прага от 9 процента.

Напрежението се засилва и заради настояването на Германия за въвеждане на допълнителни ограничителни мерки към Гърция.

В неделя Атина се опита да успокои инвеститорите, че финансовата помощ ще дойде навреме, което би предотвратило риска Гърция да стане първата страна в еврозоната, обявила фалит по дълга си. В същото време има сигнали, че помощта от 45 млрд. евро за тази година, обещана от ЕС и МВФ, може и да бъде и по-голяма, предаде Ройтерс.

"Пазарът иска да види, че парите са на масата, а не в сейфове извън масата", коментира Дейвид Шнауц от "Комерцбанк" във Франкфурт.

Германия със строги условия към Гърция

Подкрепата на Германия, която е най-голямата европейска икономика, е от ключово значение за активирането на помощта, но Берлин е изправен пред натиска на обществено недоволство по отношение на финансовата помощ.

"Правителството не е взело решение за помощта", заяви германският външен министър Гидо Вестервеле на срещата на министрите на външните работи на страните членки на ЕС в Люксембург.

"Това означава, че решението може да е и в двете посоки. Ако се предложат пари на Гърция прекалено скоро, тя няма да си направи домашното с необходимите усърдия и дисциплина".

Вестервеле отхвърли възможността да се отпусне финансова помощ на Гърция, без тя да е представила достойна за доверие програма за намаляване на бюджетния си дефицит.

Председателят на на парламентарната група на Християн-демократическия съюз (ХДС) Фолкер Каудер заяви, че управляващата коалиция в Германия ще подкрепи помощта за Гърция, ако еврото е в опасност, съобщи ″Дойче веле″.

Според Каудер ХДС ще помогне на Гърция, ако това стане наложително. Всяка финансова помощ обаче ще бъде обект на строги условия, допълни той: "Да, ще се наложи да помогнем, но условията за това още не са изпълнени".

В момента Атина води преговори с ЕС и МВФ за финансова помощ, коьто трябва да се отпусне преди 19 май, когато Гърция ще трябва да погаси транш от около 9 млрд. евро по външния си дълг. Страната има 300 млрд. евро дългове и само тази година трябва да изплати около 50 млрд .евро.

Гръцкият финансов министър Георгиус Папаконстантинос заяви в неделя, че разговорите с МВФ и европейските партньори вървят добре и е уверен, че Атина ще си осигури помощ през май.

Папаконстантинос омаловажи и притесненията, че германското правителството, на което предстоят важни регионални избори на 9 май, може да блокира спасителната сделка.

Директорът на МВФ Доминик Строс-Кан, чиято организация се очаква да осигури една трета от помощта, заяви, че разговорите са ускорени.

"Ако лидерите на Европа не преценят добре, Португалия е следващата"

"Гръцката криза започна да засяга останалата част от периферията и Португалия изглежда е следващата по ред. Ситуацията там е по-малко спешна, отколкото в Гърция, но средносрочната перспектива е предизвикателна", заяви Дарън Уилямс, старши икономист в ″Алианс Бърнстейн″.

"Ако лидерите на Европа не преценят добре ситуацията, Португалия ще се изправи пред неприятен период".

Като подчертава страховете от "заразяване" на други силно задлъжнели членове на 16-те страни в Еврозоната, Австрия призова за бързо решение за задействане на помощ.

"Тази помощ, която е спешно необходима, трябва да бъде ефективна. Ние трябва да не губим време, основните решения са взети", заяви външният министър на Австрия Михаел Спинделегер.

Според анализаторите от ″Бъркли Кепитъл″ подкрепеният от ЕС и МВФ пакет от 45 млрд. евро ще покрие само ликвидни нужди за първата година. Няколкогодишният пакет от 90 млрд. евро може да осигури на Гърция глътка въздух за данъчни промени.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани