Неяснотите със ски зона Банско остават заради спрян нов план за управление на парка

Неяснотите със ски зона Банско остават заради спрян нов план за управление на парка

Прекратена е поръчката за изработване на нов план за управление на Националния парк "Пирин", който по думите на екоминистъра Искра Михайлова трябваше да даде визия за развитието и на ски зоната Банско, където има сериозен сблъсък на бизнес и еко интереси. Още обаче не е решено дали ще се обяви нов конкурс за изработване на този план, ще се изчака евентуалното обжалване на решението от сегашните участници, заявиха от Национален парк "Пирин" през Mediаpool.

 

Дирекцията не съобщи и какви са мотивите да се спре сегашната поръчка, която е за над 1 млн. лв., отпуснати от оперативната програма "Околна среда" и е част от по-голям проект за близо 20 млн. лв., предоставени от еврофондовете за устойчиво управление на парк "Пирин" и резерват "Туслата". Така обаче се омъглява допълнително решението на правителството относно уреждането на проблемите с концесионния договор за ски зоната на Банско, която в същото време дружеството "Юлен" иска за развива доплънително.

 

Преди две седмици Михайлова коментира пред журналисти, че е привърженик на изработването на нов план за управление на парка, но забавянето му ще наложи да се върви към актуализацията на съществуващия план, какъвто би бил вариантът, ако се следва решението на Висшия екологичен експертен съвет (ВЕЕС) от февруари 2013 г. Тогава ВЕЕС одобри част от предложението на община Банско за разширяване на ски зоната и се съгласи нови инвестиции да може да се правят само в т.нар. туристическа зона от парка, която представлява 2.5% от площта му. До нови строежи ще може да се стигна едва, след като бъде изготвен нов териториално-устройствен план, който да мине екологична оценка.

 

Взетото решение за прекратяване на поръчката за нов план за управление на парк "Пирин" е на комисията за оценка на офертите, която трябваше да разгледа наново предложенията на всички кандидати да изготвят плана, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) върна обществената поръчка на този етап заради нередовно отстранен участник в търга.

 

Дирекцията на парка бе избрала обединението от екоорганизации “Пирин 2014“, водено от Тома Белев, за изпълнител на плана, но това решение бе обжалвано от отстранения друг участник “Пролес-Инженеринг“ и уважено от КЗК. Антимопонолният орган нареди на парка да разгледа документите за подбор на участниците, тъй като отхвърлянето на фирмата заради професионалния опит на един от експертите ѝ е било необосновано, а в същото време експерт на "Пирин 2014" се оказал без нужния опит.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?